Başkan Barzani ile Bafıl Talabani Erbil’de bir araya geldi

Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani ile Erbil’in Pirmam kasabasında bir görüşme gerçekleştirdi.

Başkan Barzani ile Bafıl Talabani Erbil’de bir araya geldi

Başkan Barzani’nin Ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, KDP’nin Bağdat müzakere heyetine başkanlık eden Fuad Hüseyin ile KYB Politbüro üyesi Kubad Talabani de hazır bulundu.

İki lider, Irak'taki mevcut durum ve gelişmeler ile Kürt taraflar arasında birlik sağlanması konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmede, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin karşı karşıya kaldığı zorlukların aşılması konusunda Kürdistan’daki siyasi partilerin ortak tutum sahibi olmasını sağlamak amacıyla çalışma ve toplantılara devam edilmesi kararı alındı.

En önemli konu Irak cumhurbaşkanlığı seçimleri

Irak'ta 2003'teki ABD işgali sonrası kurulan siyasi denklem gereği cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor. Ancak KDP ve KYB, cumhurbaşkanlığı için farklı adaylar gösterdi.

KYB, adayı mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salih’i, KDP ise Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed’i aday gösterdi.

Rûdaw TV’den Senger Abdurrahman’a konuşan KDP’li üst düzey yetkililer, “KYB’nin KDP ile olan sorunları tek paket şeklinde ele alıp çözmek istediğini, KDP’nin de buna bir itirazı olmadığını, Bağdat’taki müzakerelere birlikte katılmayı önerdiğini” söyledi.

Son bir ayda ikinci görüşme

Irak Dışişleri Bakanı ve KDP Bağdat müzakere heyetine başkanı Fuad Hüseyin, 18 Temmuzda Süleymaniye’de Bafıl Talabani ile bir araya gelmiş, bu görüşmede Başkan Barzani ile Talabani arasında bir görüşme gerçekleştirilmesine karar verilmişti.

Bafıl Talabani, 20 Temmuzda Pirmam’a gelerek Başkan Barzani ile görüşmüştü.  

Öte yandan Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen seçimlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen Irak’ta henüz bir hükumet kurulamadı.