Halepçe'nin İl olma süreci: Oylama yeni meclis başkanını bekliyor

Kürt Milletvekili Sirwa Muhammet, Irak Parlamentosunda başkanının belirlenmesinin ardından Halepçe’nin vilayet olmasını içeren yasa tasarısının oylamaya sunulacağını söyledi.

Halepçe'nin İl olma süreci: Oylama yeni meclis başkanını bekliyor

Irak Parlamentosu milletvekili Sirwa Muhammet, Halepçe’nin vilayet olma yasa tasarısının birinci ve ikinci değerlendirmesinin yapıldığını, süreçte sona gelindiğini ifade etti.

Sirwa Muhammet, parlamento için yeni bir başkan seçildikten sonra Halepçe’nin vilayet olma yasa tasarısının oylamaya sunulacağını söyledi.

Kentin vilayet olması için yıllardır devam edilen girişimler, şu ana kadar sonuç vermedi. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında Irak Parlamentosu’nda birinci ve ikinci değerlendirmesi yapılan yasa tasarısı Şii ve Sünni grupların anlaşmazlıkları nedeniyle ertelenmişti.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu üyesi ve Kürdistan İslami Birliği (Yekgırtu) milletvekili Musenna Emin, “Helbusi, söz konusu meselenin partiler tarafından propaganda aracı olarak kullanılmasını önlemek adına tasarısının il meclis seçimlerinin ardından yeniden görüşülmesini talep etmişti. Seçimlerden sonra yasanın bir kez daha gündeme alınacağı sözü de verişmişti” dedi.

Geçtiğimi kasım ayında Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Parlamento eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin vekilliğini düşürerek başkanlık görevinden uzaklaştırmıştı.

Parlamentoda yeni başkanın seçilmesiyle Halepçe’nin il olmasını içeren tasarı yeniden gündeme getirilmesi bekleniyor.

Halepçe’nin vilayet olmasını içeren yasa tasarısı dört maddeden oluşuyor.

135 bin nüfusa sahip olan Halepçe, başta Halepçe Merkezi olmak üzere Xurmal, Biyare, Bamo ve Sirwan nahiyelerinden oluşuyor.

24 Aralık 2013 tarihinde dönemin Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Halepçe’nin il olmasını içeren tasarıyı 12034 sayılı yazıyla dönemin Irak Başbakanı Nuri Maliki'ye sunmuştu.

Rudaw