İran askerlerinin saldırısında bir kolber hayatını kaybetti

İran sınır muhafızlarının ateş açması sonucu Seqizli kolberin hayatını kaybettiği bir diğerinin ise yaralandığı öğrenildi.

İran askerlerinin saldırısında bir kolber hayatını kaybetti

Rojhılat’ta (Doğu Kürdistan) İran askerlerinin saldırısı sonucu bir kolber hayatını kaybetti.

Yerel kaynakların bildirdiğine göre, dün akşam saatlerinde Seqiz sınırında bulunan Bastami ilçesinde İran sınır muhafızları Kürt kolberlere ateş açtı. Açılan ateş sonucu Sakızlı 45 yaşındaki Mansour Mohammadnejad hayatını kaybetti.

Diğer yandan İran sınır muhafız güçleri dün gece Kirmaşan eyaletinin Nawsood kasabasının sınır bölgesindeki Kürt kolberlere ateş açması sonucu Payman Mohammadi yaralandı.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı aktardığı bilgilere göre 2023 yılında Sına, Kirmaşan ve Urmiye eyaletlerinde en az 29 kolber öldürüldü, 228 kolber de yaralandı.

Kolber

“Kolber”, Kürdistan Bölgesi-Rojhılat sınırı ve bazen de Rojhılat-Türkiye sınırı boyunca vergilendirilmemiş malları taşıyan kişileri tanımlamak için kullanılan Kürtçe bir terim.

Sürekli olarak İran askerleri tarafından hedef alınan Kolberler, bazen de doğal afetlerin kurbanı oluyor.

Kolberlerin çoğu, özellikle Tahran yönetiminin çeşitli haklardan mahrum bıraktığı Kürt kentlerinde, yoksulluk ve alternatif istihdam eksikliği nedeniyle bu mesleğe itiliyor.