Kerkük'te valilik için taraflar arası görüşmeler: Araplar ve Türkmenler anlaşmaya yakın

Irak İl Genel Meclis seçimlerinin sonuçları henüz onaylanmadı ancak Kerkük'te partiler, kentin idaresi konusunda anlaşmaya varmak üzere. Taraflar arasında bu hafta görüşmelerin sürmesi bekleniyor. Rûdaw'ın edindiği bilgiye göre Kerkük'teki Araplar ve Türkmenler valinin belirlenmesi konusunda anlaştı.

Kerkük'te valilik için taraflar arası görüşmeler: Araplar ve Türkmenler anlaşmaya yakın

16 ve 18 Aralık tarihleri arasında Kürdistan Bölgesi hariç Irak’taki tüm vilayetlerde İl Genel Meclis seçimlerine gidildi. 16 Ekim 2017 olayları ile birlikte Kürt Valinin ve il meclis başkanının görevden alındığı yerine Arap valinin atandığı, il meclisinin feshedildiği Kerkük’te halk 18 yılın ardından ilk kez sandık başına gitti.

İl Genel Meclis seçimlerinin resmi sonuçları henüz açıklanmadı. Ancak bileşenler arası kentin idaresi ve valilik konusunda görüşmeler başladı. 

Araplar ve Türkmenler anlaştı

Seçime üç listeyle giren Araplar  ve Türkmenler arasında dolaylı  görüşmeler başladı. Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Türkmenler ve Araplar Kerkük Valiliğine Arap Halid Müfreci'nin aday olarak gösterilmesi konusunda prensipte anlaştı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Arap Kiyade İttifakı’ndan Kerkük İl Meclisine seçilen Reid Salih, "Biz Araplar olarak, Kerkük'teki topluluklar arasında etniki, mezhebi ayrımcılık olmaksızın vilayeti yeniden inşa etmeye ve güzelleştirmeye devam etmek istiyoruz. Bunun bir Arap'ın valilik görevini üstlenmesini sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.

Valilik görevinin dönüşümlü olması önerisi

Seçimlerde kazandığı 2 kürsü ile valiliğe göz diken Türkmen Cephesi  ise Araplara daha yakın. Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Kerkük’ün atanmış Valisi Rekan Cuburi liderliğindeki Arap koalisyonunun, Türkmen Cephesi'nin valilik görevinin Türkmen ve Araplar arasında 2'şer yıl dönüşümlü yürütülmesine ilişkin önerisini onayladığı öğrenildi.

Türkmen Cephesi Politbüro Üyesi Türkeş İzeddin Rûdaw’a “Araplar ve Türkmenler arasında prensipte anlayış birliği sağlanmış durumda. Ancak henüz resmi bir anlaşma olmadı. Çünkü Araplar 3 ayrı listeden oluşmakta. Listedeki bileşenlerden herhangi biri bu işbirliğine sıcak bakmaya bilir. Ancak genel olarak, valilik görevinin 2’şer yıl Türkmen ve Araplar arasında dönüşümlü yürütülmesi ve il meclis başkanlığının ise üçüncü bir bileşene bırakılması konusunda fikir birliği sağlanmış diyebiliriz” şeklinde değerlendirdi.

KYB özel komite kurdu

Seçimlerde 5 kürsüyü garantileyerek en yüksek oyu alan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kent idaresini takip edecek politbüro düzeyinde bir komite kurdu.  Kurulan komitenin ilk toplantısında seçimlerde Kerkük’te 2 sandalyeyi garantileyen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürt ittifakının kurulması gündemiyle görüşme kararı aldı. KYB daha sonra kentteki diğer bileşenler ile görüşmeyi planlıyor.

KYB’den Kerkük İl Meclisine seçilen Rebuwar Taha Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Kürt-Kürt diyaloğuna öncelik vereceklerini daha sonra diğer etnik bileşenlerle görüşeceklerini söyledi.

İki senaryo konuşuluyor

Kerkük’te oluşacak ittifak için şuana kadar iki senaryo üzerine konuşuluyor. Birinci senaryo, Arap İttifakı, Arap Kiyam İttifakı, Türkmenler ve KDP’nin anlaşması. İkinci senaryo ise KYB, Hristiyan kotası, Sünni Arap Arubbe İttifakı ve Türkmen Cephesi'nin anlaşmaya varması. Bu taraflar arasında anlaşmaya varılması halinde 9 kürsü ile çoğunluk kazanmış oluyor. Her iki senaryoda da valilik görevinin dönüşümlü olarak bileşenler arasında değişmesi konuşuluyor.

Kerkük'teki son seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre 16 sandalyeli il meclisinde KYB 5, Arap İttifakı 3, Kiyade İttifakı 2, Arubbe İttifakı 1, KDP 2 ve Türkmen Cephesi 2 sandalye elde etti.  Mecliste 1 Hristiyan kotası bulunuyor.  Kürtler seçime ayrı listelerden girdiği için 2 sandalye kaybetti. Toplamda Kerkük'te Kürtler 7, Araplar 6, Türkmenler 2 sandalye elde etmiş oldu.