Başkan Barzani Suriye krizinin çözümünde rol oynayabilir
Suriye muhalefetinde yer alan Kürt sorumlu, gün geçtikçe Başkan Barzani ve Kürdistan Hükümeti'nin rolününün Suriye krizinin çözümünde daha fazla önem kazandığını vurguladı.
Suriye muhalefetinde yer alan Kürt sorumlu, gün geçtikçe Başkan Barzani ve Kürdistan Hükümeti'nin rolününün Suriye krizinin çözümünde daha fazla önem kazandığını vurguladı.
ENKS Dış ilişkiler Komitesi ve Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi
üyesi Îbrahim Biro,Suriye muhalefeti heyetinin Başkan Barzani ile yaptığı görüşmeye ilişkin K24'e açıklamalarda bulundu.
ABD'nin Suriye ve Rojava'dan çekilme kararından sonra, Başkan Barzani ve Güney Kürdistan hükümetinin Suriye krizi'nin çözümünde rolünün daha da önem arz ettiğine değinen Biro, " Fırat'ın doğusu en önemli problem olarak öne çıktı, Fırat'ın doğusu hem Türkiye hem de Güney Kürdistan sınırlarında bulunmakta"dedi.
Îbrahîm Biro konuşmasının devamında" ENKS olarak bizim, Suriye Muhalefeti'nin ve Başkan Barzani'nin Suriye krizinin çözümüne ilişkin düşüncelerimiz birbirine yakın. Hepimiz de Fırat’ın doğusunda herhangi bir çatışmanın gerçekleşmesini istemiyoruz. Eğer Fırat'ın doğusunda bir çatışma çıkarsa bu büyük bir göçe neden olur. Buralarda Afrin benzeri olur. Yürütülen çalışmalar bu temelde olup Kürdistan Bölgesi, Irak ve Türkiye'nin ortak çıkarlarını koruma temelinde devam etmelidir.Fırat'ın doğusunda herhangi bir çatışma yaşanmadan,buradaki halkın kendi idare ve güvenliğini, kendisinin sağlamasını istiyoruz" dedi.
ENKS yöneticisi,bu konuda herkesin çelişkileri ve problemleri PYD ile yaşanmakta olduğunu belirterek, “Amerika 2014 yılından sonra PYD yi dönüştürmek için çaba sarf etti. Fakat PYD dönüşmedi,Amerikanın çekilme kararından sonra,ABD ya PYD' nin dönüşümü için yeni yollar deneyecek ya da PYD 'yi sahadan uzaklaştıracak” dedi.
Kürdistan Bölgesi ve Başkan Barzani'nin rolüne ilişkin Îbrahim Biro"Kürdistan Bölgesi'nin tarihsel bir emeğe sahip olduğunu belirterek,Kürdistan Bölgesi ve Başkan Barzani'nin Irak rejimine karşı uzun yıllar yürütülen mücadeleye rağmen,Irak halkıyla her zaman ilişkilerini iyi muhafaza edebildiğini dile getirerek, “Suriye muhalefeti de Kürdistan Bölgesi'nin geçmişteki bu zorlu sınavını değerli görmekte ve faydalanmayı amaçlamaktadır.Suriye Muhalefeti kendisini Kürdistan Bölgesi'ne yakın gördüğü kadar Bağdat'a yakın görmemektedir.Aynı şekilde Suriye Muhalefeti Başkan Barzani'nin uluslararası ilişkilerinin gücünü gördüğünden onun gücüyle eşgüdümlü çalışmayı esas alıyorlar"dedi.
Roş Peşmergeleri'nin dönüşüne ilişkinde Îbrahim Biro, "Suriye Muhalefeti Roj Peşmergeleri'nin Suriyelillerden oluştuğunu biliyor ve Roj Peşmergeleri'nin Suriye'nin geleceğinde, askeri kurumlaşmasında temel bir güç olacağını düşünüyorlar. Özellikle ABD güçleri çekilirse bir boşluk oluşur. Fırat’ın doğusunda ortaya çıkacak bu boşluğun doldurulması için en temel güç Roj Peşmergeleri olacaktır. Suriye krizi çözülenceye kadar bölgedeki halkın kendi topraklarını koruması gerekiyor" dedi.
Özerk Bölge Yönetimi -MSD,YPG ve HSD'nin- Roj Peşmergeleri'nin dönüşüne ilişkin kararını değerlendiren Biro " Rojava ve Fıratın doğusu bu şekilde kalamaz, PYD tek taraflı siyaseti ile bütün yanlışlıkların tek sorumlusudur" dedi.
MSD'nin uluslararası ve Suriye rejimi ile yapılan görüşmelerine ilişkin ise Biro şunları dile getirdi:" Onların ilişkileri ABD ve Rusya ile bozulmuştu. Özerk Yönetim, PYD ve MSD bütün her şeyi Suriye rejimine teslim etmek istiyorlardı. Rusya kısmen bunu istiyor ama ABD buna kesinlikle karşı. ABD Suriye rejiminin ve İran'ın, Fırat'ın doğusuna geçmesini asla istemiyor."
ENKS'nin programına ilişkin ise Biro, ENKS'nin Fırat'ın doğusunda bütün bileşenlerin bir arada yaşayabileceği ve kendilerini yönetebileceği bir programa sahip olduğunu belirterek, “Bu oluşum asla komşu devletlere tehdit olmayacak " dedi.
ENKS ve Türkiye ilişkilerine de değerlendiren Biro, " Suriye Kürdistan'ının, Türkiye'ye paralel çok uzun bir sınırı var. Biz baştan beridir ENKS olarak Suriye Kürtlerinin Türkiye'ye karşı savaşta hiçbir çıkarının olmadığını belirttik.Türkiye'yle düşman olmaktansa dost olmak daha iyidir" yorumunda bulundu.