Başkan Neçirvan Barzani: Irak'ın nasıl yönetileceği konusunda ortak bir vizyon oluşturulmalı

ABD’nin Bağdat Büyükelçisini kabul eden Başkan Neçirvan Barzani, Irak'ın nasıl yönetileceği konusunda ortak bir vizyona sahip olması gerektiğini söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani: Irak'ın nasıl yönetileceği konusunda ortak bir vizyon oluşturulmalı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; görüşmede, Başkan Neçirvan Barzani’nin son Bağdat ziyaretinde siyasi taraflar ve yetkililerle yaptığı görüşmeler, Irak Federal hükümetinin önünde duran Erbil-Bağdat arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve anayasa çerçevesinde sorunların çözüme kavuşturulması görevi, Bağdat-Erbil arasında ortak bir anlayışın geliştirilmesi gibi konular değerlendirildi.

Görüşmede ayrıca, ülkedeki siyasi partiler arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yapılarak, sorunların çözümünde yeni hükümete fırsat tanınması ve desteklenmesinin önemine dikkat çekildi. 

Şengal'deki son durumun da ele alındığı görüşmede; sığınmacıların evlerine dönebilmesi için Kürdistan Bölgesi ve Irak Federal Hükümetleri arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesi, ilçede normalleşmenin sağlanması ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altı çizildi.

Başkan Neçirvan Barzani, Irak'ın doğal kaynakları ile zenginliklerinin nasıl yönetileceği konusunda ortak bir anlayışa ve vizyona sahip olunması halinde vatandaşlara daha iyi hizmet götürüleceğini, bunun ülkedeki barış ve istikrar ortamına katkı sağlayacağını belirtti. 

Görüşmenin geri kalan kısmında, sınır güvenliğinin sağlanması ve bu konuda Erbil ile Bağdat’ın ortak çalışmasının önemi, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yabancı yatırımcıların çekilmesi, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi süreci, Irak’ın komşu ve bölge ülkeleri ile ilişkisi gibi konular ele alındı.