Başkan Neçirvan Barzani’den Feyli Kürtlere yönelik soykırımın yıl dönümünde mesaj
Irak’ta dönemin Baas rejiminin 1980’de Feyli Kürtlere yönelik başlattığı soykırım sürecinin üzerinden 44 yıl geçti.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, soykırımda hayatını kaybedenleri andı.
Irak kükümetinin soykırım kurbanlarının yakınlarına ödemesi gereken tazminatı hala ödemediğini hatırlatan Başkan Barzani, mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Bugün, Kürt oldukları ve Kürdistan Devrimi'ni destekledikleri için Irak rejimi tarafından acımasızca öldürülen, tutuklanan, sınır dışı edilen ve kaybedilen binlerce Feyli Kürdün vatanlarından ve sahip oldukları her şeyden yoksun bırakıldığı soykırımın 44’üncü yıl dönümü.
Bu vesileyle, Irak Federal Hükümeti’ne, Irak Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu suçu soykırım olarak ilan eden kararı uyarınca Feyli Kürtlere vatandaşlık ve mal varlıkları da dahil olmak üzere her bakımdan tazminat ödemesi çağrımızı yineliyoruz. Feyli Kürtlerin sorunlarının çözülmesini bekliyoruz. Biz de bu konuda gereken yardımda bulunmaya hazırız.
Feyli Kürte yönelik soykırım Irak'taki karanlık tarihe, ülkeye sefalet ve istikrarsızlık getiren hatalarla dolu acı geçmişe işaret ediyor. Geçmiş hepimize ders olmalı ve bunu Irak'ta birlik ve karşılıklı kabule dayalı daha iyi bir gelecek için kullanmalıyız.
Kürt Feyli şehitlerinin ve tüm Kürdistan şehitlerinin anısına ve ruhlarına selam olsun.”
Ne olmuştu?
Irak’ta 1935-1960 yılları arasında peş peşe iktidara gelen rejimler, Bağdat, Diyala, Basra, Vasit ve Mendeli’de yaşayan Feyli Kürtleri “Şii” oldukları gerekçesiyle İran’a göçe zorladı.
1970’lerde iktidara gelen Baas rejimi, Kerkük başta olmak üzere, bugün “Tartışmalı Bölgeler” olarak bilinen Kürdistani bölgelerde başlatılan “Araplaştırma” sürecine paralel olarak, Feyli Kürtlere yönelik yeni bir “yok etme” süreci başlattı.
Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas Partisi, 1970 ve 80’li yıllarda da, Kürt ulusal hareketine destek verdikleri gerekçesi ile Feyli Kürtlere yönelik şiddetli bir ayrımcılık politikası hayata geçirdi.
1970-1988 yılları arasında 132 bin Feyli Kürt, İran ve Rojhılat’a sürgün edildi.
1980 yılında Irak Devrimci Komuta Konseyi tarafından alınan 666 sayılı kararla yaklaşık 300 bin Feyli’nin vatandaşlığı iptal edildi. Aynı süreçte binlerce Feyli Kürt rejim tarafından kaçırılarak kaybedildi.
2003’te ABD’nin müdahalesi ile diktatör Saddam Hüseyin devri sona erdi. 2005’te yazılan Irak Anayasası’nın önsözünde Baas rejimi tarafından Feyli Kürtlere soykırım yapıldığı ifadesi yer aldı.
Irak Parlamentosu 2011 yılında Feyli Kürtlere yönelik saldırıları “soykırım” olarak tandı.