Başkan Mesud Barzani Bafil Talabani ile bir araya geldi

Başkan Mesud Barzani dün KYB Eş Başkanı Bafil Talabani ile Pirmam'da bir araya geldi. Halen anlaşmazlık konusu olan Irak Cumhurbaşkanlığına aday gösterilecek olan isim konusunda uzlaşıya varmak ve Kürtler arası birliği güçlendirmek görüşmenin temel gündemi oldu.

Başkan Mesud Barzani Bafil Talabani ile bir araya geldi

Edinilen bilgiye göre görüşmede Irak Cumhurbaşkanlığı konusundaki ayrışmayı gidermek amacıyla iki teklif üzerinde duruldu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) eski Politbüro üyesi Fereydun Abdülkadir, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile KYB'nin yapacağı görüşme konusunda iyimser olduğunu belirterek, "Çok iyimserim.  Taraflar bir anlaşmaya varacaktır. Bafil Talabani tartışmaya değil anlaşmaya gitti” dedi.

Hangi teklifler geldi?

Sadece Kürdistan Bölgesi değil; Irak da Başkan Mesud Barzani ile Bafil Talabani arasındaki görüşmenin sonucunu bekliyor.

Rûdaw'a ulaşan bilgilere göre, toplantıda iki öneri sunuldu; biri Irak cumhurbaşkanlığının KDP adayına, bakanlıkların ise KYB adaylarına verilmesi yönündeydi. İkinci öneri ise KDP'nin, cumhurbaşkanı adayının Berhem Salih olmaması şartıyla KYB adayına oy vereceği oldu.

KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani görüşmeyle ilgili, "Görüşmenin iyi geçmesini umuyoruz, ardından her iki tarafın siyasi büroları oturup bir anlaşmaya varacak; Sebebi ise iki taraftan da olmayan bir aday için karar verilmesi gereken çok fazla şey olması” değerlendirmesini yaptı.

Irak’ta yeni kabineyi oluşturma çabalarının devam ettiği bir dönemde, bazı anlaşmazlıklar nedeniyle KDP  ve KYB, Irak Cumhurbaşkanlığı için farklı adaylar açıkladı.

Irak Parlamentosu cumhurbaşkanını seçmek üzere ilk oturumunu 7 Ocak'ta yaptı. Ancak siyasi partilerin çoğunun boykotu nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimi oylaması yapılamadı. Bir dahaki oturumun  önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.