BBC: Hevrin Halef suikastını Türkiye destekli grup yaptı

BBC: Hevrin Halef suikastını Türkiye destekli grup yaptı

Kürt siyasetçi Hevrin Halef, Türkiye'nin Rojava yönelik başlatığı askeri harekatın 4. gününde (12 Ekim 2019), M4 karayolunun Til Temir ile Ayn İsa arasındaki bölgesinde suikasta uğradı. 

Katliam sırasında çekilen videolarda, katliamı gerçekleştirenlerin Arapça konuşan silahlı cihatçılar olduğu görüldü. Olay anına ilişkin yeni bir videoya ulaşan ve görgü tanıklarıyla konuşan BBC Arapça servisi, suikastın Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) içerisinde faaliyet gösteren Ahrar El Şarkiye tarafından gerçekleştirildiğini destekleyen kanıtlara ulaştı. Ahrar El Şarkiye adlı grup, daha önce suikastın arkasında olduğu iddialarını reddetmişti. 

Açık kaynaklardan yararlanan BBC muhabirleri, Ahrar El Şarkiye militanlarının, Hevrin Halef'in de katledildiği 12 Ekim günü Telegram gruplarında paylaştığı infaz videolarına ulaştı. Buna göre, Ahrar El Şarkiye militanları 12 Ekim'de  paylaştıkları videolarda M4 karayolunun El Tirveziye bölgesinde infazlar yaparken görülüyor.

Uydu görüntülerinden militanların bulunduğu noktayı belirleyen BBC muhabirleri, bu görüntüleri Hevrin Halef'in infaz anlarına ait görüntülerdeki topoğrafyayla karşılaştırdı.

BBC muhabirleri ayrıca videoda yer alan cılız bir kadın sesini teknik yöntemlerle artırarak Hevrin Halef'in annesine dinletti. Annesi kayıtla ilgili olarak "5 bin ses arasında olsa da onun sesini tanırım. Bu Hevrin'in sesi" dedi.