ENKS'den PYD'ye çağrı: Peşmergelerin geçişine izin verin

ENKS'den PYD'ye çağrı: Peşmergelerin geçişine izin verin

ENKS Dışilişkiler Sorumlusu İbrahim Bro, Rojava Özerk Yönetimi’nin müzakere çağrısına, “Görüşme ve müzakereler olacaksa ameli adımlar olmalı. Birlikte siyasi, askeri, idari, ekonomik nasıl ortak bir yönetim kurabiliriz bunu da somut bir şekilde görüşmeliyiz. Biz gidip memurlar gibi kimsenin yanında çalışmak zorunda değiliz” dedi.

Rûdaw TV’de yayınlanan Nûroji Dostan programına katılan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Dışlişkileri Sorumlusu ve Suriye Muhalefeti temsilcisi İbrahim Bro, Riyad toplantısı ile ENKS ve Rojava Özerk Yönetimi arasındaki görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi’nde (MYK) yer alacak 8 bağımsız adayın seçilmesi için düzenlenen toplantının 4-5 Aralıkta yapılması gerektiğini ancak toplantının bazı gerekçelerden ötürü ertelendiğini söyledi.

Bro, “Riyad toplantısı Suriye muhalefetinin aylık olağan toplatısıydı. Toplantı’da Müzakere Yüksek Komitesi’nde yer alacak 8 bağımsız aday seçilecekti. Biliyorsunuz bu komitede 37 kişi bulunuyor ve komitenin bağımsız adayları iki yılda bir yenden belirleniyor” dedi.

“Türkiye Riyad toplantısından rahatsız”

Suudi yönetiminin kendilerini dar bir zaman dilimi içerisinde bilgilendirdiğini dile getiren Bro, “Fakat Riyad yönetimi biraz da kendi belirledikleri isimleri seçmek için böyle bir yöntem izledi, kendileri belirledikleri bağımsız adayları davet etti. Bizim önerdiğimiz isimler vardı, onlardan bir Kürt kadın aday da toplantıya katıldı. Suriyemuhalefetini oluşturun 7 gruptan üçü bu toplantıyı desteklemedi, üçü destekledi. Bizim açımızdan bir problem yoktu. Çünkü bağımsız adaylar belirlenecekti. Biz Müzakere Yüksek Komitesi’nin olduğu gibi kalmasından yanaydık. Toplantıda bağımsız aday olarak seçilen bazı kişilerden razı değiliz, bazı kişileri de destekliyoruz. Ama ortak çalışmalarda herşey gönlünüze göre olmayabiliyor” ifadelerini kullandı.

İbrahim Bro, “Bu toplantısının sonucu Suriye muhalefetinin geleceğini ve müzakerelerini etkiler mi?” sorusuna, “Elbette etkiler. Bu konu sadece Suriye ile alakalı da değil, Suriye dosyası ile ilgilenen ülkelerle de ilgilidir. Bu gizli saklı bir durum değil, bir taraftan Türkiye, diğer taraftan Suudi Arabitan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri bir taraftan ki tabi Rusya ve ABD de bir taraftan, tüm bu devletlerin Suriye sorununa müdahildir. Suudi Arabistan, Mısır ve BAE’nin attığı bu adım belli ki Türkiye’nin gönlüne göre değil. Muhalefet içerisinde Türkiye destekli gruplar da buna tepki gösterdi” sözleriye yanıt verdi.

“Biz PYD’nin muhalefet içerisinde yer almasına karşı değiliz”

ENKS Dışilişkiler Sorumlusu, “PYD ile birlikte Suriye muhalefeti toplantılarına iştirak etme gibi bir planınız sozkonusu mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Hayır, Riyad kongresi henüz yeni düzenlendi ve komitenin geliştirilmesi gibi bir durum sözkonusu olmadı. Biz daha önce de bunu söyledik; PYD’nin Suriye muhalefetinde yer almasına karşı değiliz, bunu biz engellemedik. Rûdaw’dan izledim, Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Eş Başkanı İlham Ahmed, bir yandan Suriye ile askeri işbirliği ve anlaşmalar yaptıklarını, bir yandan da Arap ülkeleri ile görüştüklerini söyledi. Yani nasıl olur hem Şam ile askeri anlaşma yapar ve hem de Suriye muhalefeti ile siyasi işbirliği yapar? PYD’nin bu konudaki siyaseti çok karmaşıktır. Bir taraftan rejimle, bir rataftan Rusya, ABD ile, diğer yandan da Arap ülkeleri ile ilişki ve ittifak kuruyor. Rusya DSG’nin rejim ordusuna katılması için acele ediyor. Diğer yandan ABD onların rejimle çalışmasına karşı çıktığı için Arabistan ve Mısır üzerinden Suriye muhalefeti içerisine çekmeye çalışıyor. Yakın zamanda katılmaları güç olsa da uzun vadede Kahire Platformu içerisinde onlara bir yer verilebilir.”

Yeni Suriye Anayasası’nda Kürt halkının haklarının garanti altına alınması konusunda Suriye muhalefeti ile başından beri anlaştıklarını dile getiren Bro, “Suriye devleti şu ana kadar da Kürt halkının meşru haklarını tanımıyor. Suriye muhalefeti ise Kürtler de dahil tüm etnik yapıların haklarına karşı değil. Suriye muhalefeti içerisindeki ihtilafımız Kürt halkının hakları konusunda değil, devletin yönetimi şekli üzerinedir. Biz federalizmi savunuyoruz fakat ne muhalefet, ne de rejim buna destek vermiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye muhalefetinin ve bazı ülkelerin Demokratik Suriye Güçleri ve PYD’nin Rakka ve Deyrezor’u kontrol etmesinden rahatsız olduklarını ifade eden Bro, “Rakka ve Deyrezor halkı da bunu kabul etmiyor. Siz nasıl kendi iradenizi onların iradesi üzerinde farz edebilirsiniz? Özellikle Rusya, birçok devlet bize, ‘siz Kürtler kendi haklarınızı istemekte haklısınız ama kendinizi başka halkların temsilcisi yaptığınıda yükünüzü ağırlaştırmış oluyorsunuz’ diyorlar” dedi.

“ENKS üyeleri PYD’nin tüm tehditlerine rağmen Rojava’yı terk etmedi” diyen İbrahim Bro, “Hapishanelerde 10 tutuklu var. Bu tutukluların ismi Fransız heyetin huzurunda kendilerine sunuldu ama şu ana kadar da akibetleri hakkında herhangi bir bilgi verilmiyor. Komisyon kuracağız diyorlar. Öldürülmüşlerse söylesinler” ifadelerini kullandı.

Bro, “ENKS ile TEV-DEM arasında görüşmeler için planlanmış bir cedvel var mı?” sorusuna da, “Biz bu konuyu önemsiyoruz. Görüşme ve müzakereler olacaksa ameli adımlar olmalı. Tabi tutukluların serbest bırakılması da bunun bir parçası. İkincisi birlikte siyasi, askeri, idari, ekonomik nasıl ortak bir yönetim kurabiliriz bunu da somut bir şekilde görüşmeliyiz. Biz gidip memurlar gibi kimsenin yanında çalışmak zorunda değiliz” şeklinde yanıt verdi.

“Devletler Kürtlerin yakınlaşmasını istiyor”

ENKS ve TEV-DEM arasındaki görüşmeleri teşvik eden ülkelerin Kürtlerin birbirlerine yakınlaşmasını desteklediğini dile getiren İbrahim Bro, “Fakat bu konuda bizim taraf olarak bir problemimiz yok. Bir defa daha açıkça söylüyorum adam gibi çıkıp Kürtler için ne istediklerini açıkça söylesinler” dedi.

“Bugün de Erbil ve Duhok anlaşmalarının uygulanmasına hazırız” diyen Bro, “Rusya ve ABD’ye ihtiyacımız olmasa da uluslararası bir gözlemcinin bu defaki müzakerelerde hazır bulunmasını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kendisinin de geçmişte ölümle tehdit edildiğini belirten İbrahim Bro, “Daha önce ABD bu konuda ABD de uyarıda bulundu ama onlar (PYD) gelsin biz can güvenliğini sağlayalım dedi. Yani benimle ortak olmayı göze alamayan benim can güvenliğimi korumayı nasıl göze alır. Buyursunlar ittifak yapalım biz 7-8 bin Peşmergelerimizin önünde geçelim. Bu bir iki şahısla bağlantılı bir şey mi. Benim şahsım ya da Abdulhekim Beşar veya Fuat Eliko’nun şahsı ise mesele gidelim ve sınırda ölelim ama bu mesele çözülsün. Fakat böyle değil. Biz ortak değilsek bir taraf kalkıp bizi tehdit ederse çağrıları da doğru değil” şeklinde konuştu.