Rusya: Basra Körfezi'ndeki gerilimin tırmanması bizi kaygılandırıyor

Rusya: Basra Körfezi'ndeki gerilimin tırmanması bizi kaygılandırıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Basra Körfezi'ndeki gerilimin tırmanmasından kaygılandıklarını ifade etti

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’le Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen Sergey Lavrov, toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Basra Körfezi’ndeki gelişmelere değinen Lavrov, "Basra Körfezi'ndeki gerilimin tırmanması bizi kaygılandırıyor. Bazı batılı meslektaşlarımızın bu bölgedeki durumu suni şekilde kışkırttığını görüyoruz" diye konuştu.

İran ve Rusya’nın karşılıklı çıkarlara dayalı işbirliği önerisinde bulunduğunu kaydeden Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya, Basra Körfezi'nde kolektif güvenlik konsepti önerdi. İranlı dostlarımız da Hürmüz Barış Girişimi'ni sundu. Her iki teklif bölgede istikrarın sağlanması için çabaların birleştirilmesini öngörüyor. Bunun doğru yönde bir adım olduğunu düşünüyoruz.”

Cevad Zarif’le yapılan toplantının ardından da açıklama yapan Lavrov, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (JCPOA) çökme tehdidi altında olduğunu ifade etti.

Zarif'le JCPOA'nın mevcut durumunu konuştuklarını belirten Lavrov, "ABD'nin bozmaya çalıştığı bu önemli uluslararası anlaşmanın korunması için yaptığımız ciddi çalışmaları anlattık. Washington'un izlediği yıkıcı politika nedeniyle uluslararası diplomasideki bu önemli kazanım çökme tehdidiyle karşı karşıya" dedi.

“ABD'nin Saldırıları Kabul Edilemez"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise, ABD'nin Suriye ve Irak'taki hedeflere yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Zarif, Rusya ve İran'ın ise hem Suriye hem de Irak'ta barışın sağlanması için çaba gösterdiğini belirterek, "Ülkelerimizin Astana formatında gerçekleştirdiği işbirliği bunun açık bir kanıtı" dedi.