Şimdilik ortak düşmanları var, ya Rakka sonrası...
BBC'de Gabriel Gatehouse imzasıyla yayınlanan bir analiz-haberde Rakka savaşı ve Suriye'deki ABD-Rusya etkileşimi konu edildi.
ABD'nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'un, Çarşamba günü, Rakka Sivil Konseyi'nin Ayn İsa kentinde bulunan karargahında, yerel grupların liderleriyle bir araya geldiği dile getirilen haberde McGurk'un, "Önümüzde devasa sıkıntılar var... ABD, DAEŞ'i (IŞİD) yenmeye kararlı. Bu nedenle buradayız. Ve IŞİD'den sonra ortaya çıkacak şeyin istikrar olmasını sağlamak istiyoruz" sözlerine yer veriliyor.
McGurk, "Bugüne kadar koalisyonun desteklediği operasyonlar sonucunda Irak ve Suriye'de 60 bin kilometrekareden büyük bir alanın temizlendiğini ve 4 milyondan fazla insanı özgürleştirdiklerini" vurguluyor.
IŞİD'in kendi kendine ilan ettiği başkentin, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) ABD ve İngiltere gibi ülkelerin katılımıyla uluslararası alandan aldığı destek sayesinde düşeceği belirtilen haberde ABD ordusuna ait bir nakliye uçağının, bir tepenin yamacında inşa edilen gizli bir piste indiğine dikkat çekiliyor
Suriye'nin kuzeyindeki ABD misyonunun ana lojistik merkezi olarak tarif edilen bu üsten, hem sahadaki ABD askerlerine destek verildiği hem de DSG'ye silah tedarik edildiği dile getiren Gatehouse, ABD'nin, Suriye'de yüzlerce askeri olduğu bilindiğini ancak, ABD varlığının boyutlarını açıklamakta istekli olmadığından tam sayının ne olduğunun bilinmediğine dikkat çekiyor:
Özel güçler, sahada birebir çatışmalarda yer alırken, ABD savaş uçakları da Rakka'yı havadan vuruyor.
Analiz şöyle devam ediyor:
BM savaş suçları soruşturma kurulu, bu ay başında "sarsıcı düzeyde can kaybı yaşanabileceği" uyarısında bulundu. IŞİD karşıtı koalisyon, Rakka'ya yönelik başını Kürt güçlerin çektiği taarruzu havadan ve top ateşiyle desteklerken, Mart ayından bu yana da yüzlerce sivil hayatını kaybetti.
Irak ve Suriye'deki uluslararası koalisyonun komutanı Korgeneral Stephen Townsend, ABD'nin bombardıman sırasında gerekli özeni göstermediği yönündeki suçlamaları reddetti.
BBC'ye konuşan Townsend, "Bu dünyanın savaş harp tarihinde daha duyarlı ve dikkatli bir operasyon olduğunu söyleyen olursa buna itiraz ederim" dedi.
Townsend, "Bence olmamız gerektiği kadar ve olabileceğimiz kadar dikkatliyiz ve sivil ölümlerin sarsıcı olduğu yönündeki bu abartılı ifadeyi kullanan BM yetkilisine hodri meydan diyorum. Bana bunun kanıtını göstersinler" diye konuştu.
Şimdilik ortak düşman
ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki lojistik merkezi, bu bölgedeki askeri üslerinden birini oluşturuyor. Altyapının büyük bir bölümü son 6 ayda tamamlandı.
ABD'nin Afganistan ve Irak'ta tecrübe ettiği gibi, girmek çoğunlukla çıkmaktan daha zordur. Suriye de bir istisna olmayabilir.
Korgeneral Townsend, Musul veya Rakka'nın alınmasının IŞİD'in de mağlup edildiği anlamına gelmeyeceğini savundu.
Townsend, "Yerine getirilmesi gereken çok zor görevler var. Musul ve Rakka nihai zafere giden yolda araç" diye konuştu.
Kesin zaferin neye benzediği ise halen bilinmiyor. Hilafetin sonu Suriye'de savaşın sona erdiği anlamına gelmeyecek.
Bu ay, ABD'li bir savaş uçağı, Rusya'nın desteklediği Suriye hükümetine ait bir jeti düşürdü.
Şimdilik, Washington ve Moskova'nın ortak bir düşmanı var.
Ancak IŞİD gittiğinde, iki büyük güç bitmemiş bir savaşta farklı tarafları destekleyen güçler olarak kalacak.
Bu iki gücün karşı karşıya gelme ihtimali ise yüksek.