ABD'den Arabistan'ı sevindirecek, Türkiye'yi üzecek 'Katar' açıklaması

ABD'den Arabistan'ı sevindirecek, Türkiye'yi üzecek 'Katar' açıklaması

ABD'den Katar açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Körfezin Arap ülkeleri olan Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile Katar arasındaki krize ilişkin açıklama yaptı.

ABD Başkanı Tillerson, Katar’ın Körfez Ülkeleri tarafından yerine getirilmesi istenen talepleri incelemeye başladığını belirtti.

Katar’ın bazı talepleri karşılamakta zorlanacağını ve Körfezin diğer Arap ülkelerinin taleplerini dikkatli bir şekilde incelemeye aldığını belirten Tillerson, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

 “Verimli bir adım atmak için ülkelerin bir araya gelerek konuşması gerekiyor. Müttefiklerimizin teröre karşı ortak bir şekilde mücadele etmeleri durumunda daha güçlü olacaklarına inanıyoruz. Her ülkenin bu sürece katacağı şeyler olacaktır. Tansiyonu düşürmek, bu sürece yardımcı olacaktır. ABD  taraflarla yakın ilişki içerisinde olmaya devam edecek ve Kuveyt Emiri'nin arabuluculuğunu destekleyecektir.”

Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE’nin Katar’a sunduğu 13 maddelik talep listesinde, ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması, Katar'ın İran'la bağlarını zayıflatması, Husilere mali desteğin kesilmesi ve medya kuruluşu Al Jazeera'nın kapatılması da yer alıyordu.