Belge: Halepçe kimyasal saldırısına katılan pilotun itirafları

Başkan Mesud Barzani’nin kaleme aldığı “Barzani ve Kürt Özgürlük Hareketi” adlı kitabın 6’ıncı cildinde Halepçe kimyasal saldırısının yanı sıra, Kürdistan’da bir çok yerin bombalandığı hava saldırılarına katılan Iraklı pilot Tarık İbrahim Ramazan’la ilgili belgelere de yer veriliyor.

Belge: Halepçe kimyasal saldırısına katılan pilotun itirafları

“Barzani ve Kürt Özgürlük Hareketi” kitabının 6’ıncı cildi okurla buluştu. Başkan Barzani’nin kaleme aldığı kitabın “Kürdistan ve Yeni Irak 2003-2016” başlığıyla yayımlanan 6’ncı cildinde 2003-2016 arasındaki gelişmelerden söz ediliyor.

Kitapta, bu döneme ilişkin tarihi ve siyasi öneme sahip 94 belgeye içerisinde 16 Mart 1988’de en az 5 bin kişinin yaşamını yitirdiği, on bin kişinin yaralandığı Halepçe kentinin zehirli gazlarla havadan bombalanmasına katılan Iraklı pilot Tarık İbrahim Ramazan’a dair belgeler de bulunuyor.

Halepçe’deki kimyasal saldırıya katıldı

Kürdistan Bölgesi Asayiş Genel Müdürlüğü (KBY) Siyasi Dairesi tarafından 6-2-2005 tarihinde hazırlanan “r/117/1230” sayılı gizli belge, emekli pilot üsteğmen Tarık İbrahim Ramazan'ın tutukluluğuna ilişkin dosya, Kürdistan Yurtseverler Birliği Sekreteryasına gönderilmiş.

Belgenin ekinde pilotun itiraf metni ve kişisel bilgileri yer alıyor.

Tam adı Tarık İbrahim Ramazan Bekir olan ve “Ebu Ziyad” olarak tanınan pilotun 1958 Kerkük doğumlu olduğu, Sünni mezhebinden ve Arap Azawî aşiretine mensup olduğu, havacılık mezunu ve emekli pilot üsteğmen olduğu belirtiliyor.

3 Ocak 2005 tarihinde Kerkük'te tutuklanan Baasçı pilotun itiraflarına dayanan ifade tutanağında şunlar yer alıyor:

- 06-01-1981 tarihinde Hava Yüksek Okulundan Hava Teğmen rütbesiyle mezun oldu.

- 1982 yılında dört ay boyunca “Mirage F-1” tipi uçağı öğrenmek ve kullanmak için diğer beş subayla birlikte Fransa'ya gitti.

- 1988'de Halepçe'nin kimyasal gazlarla bombalanmasına katılan altı pilottan biriydi. Saldırıda Mirage F-1 pilotuydu ve kimyasal gaz taşıyan uçakları koruyordu. Aynı uçağa ve role sahip başka bir pilot olan Teğmen Velid Halid ile Geyara (Musul) havalimanından havalandılar. Kerkük havalimanından havalanan 4 Sukhoi tipi uçakla Halepçe'yi kimyasal silahlarla bombaladılar ve sonra üslerine döndüler.

(22 Eylül 1980'den 20 Ağustos 1988'e kadar devam eden İran-Irak Savaşı sırasında Irak, Rus yapımı eski Sukhoi Su-7'lerin yanı sıra Sukhoi Su-17 ihraç versiyonlarını olan Su-20 ve Su-22’leri kullandı. Irak aynı zamanda bu uçakları Kürdistan’ı bombalamak için de kullandı)

- O yıl Kerkük havalimanındaki dört Sukhoi uçağının komutanı Hille kentinden Albay Abdulkerim ve Ramadi vilayetinden Albay Muhammed Mazlum’du. Muhammed Mazlum daha sonra Baas rejimi tarafından idam edildi.

- Ayrıca Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Meriwan ve Mahabat kentlerinin yanı sora İran’ın diğer şehirlerinin bombalanmasına da katıldı, hava destek uçağı pilotuydu.

250 hava operasyonuna katıldı ve Saddam tarafından ödüllendirildi

- İran-Irak Savaşı’nı durdurmak için İran'a giden bir Cezayir heyetini taşıyan bir Cezayir uçağının düşürülmesi saldırısına katıldı. Cezayir uçağının düşürülmesine karışan uçak MiG-25 tipi bir uçaktı, pilotu Teğmen Abdullah Farac'dı. Teğmen Abdullah sonra bir uçak kazasında öldü. Tarık İbrahim Ramazan ise diğer uçakları korumak için Tebriz vilayetinde devriye görevine katıldı.

- Kürdistan'ın tüm bölgeleri ile ve İran'da 250 hava saldırısına katıldı ve bu amaçla Saddam Hüseyin tarafından ödüllendirildi.

- 1996 yılında Teğmen/Pilot rütbesiyle emekli oldu.

Asayiş Genel Müdürlüğü’nün belgelerine göre, Tarık İbrahim Ramazan tutuklandığı sırada üzerinde şu eşyaları taşıyordu:

60,000 Irak dinarı

600 ABD doları

İki Irak kimliği, teğmen pilot kimliği

Not defteri

Otomobilinin resmi belgeleri

Ehliyeti ve ayrıca beraberinde Opel marka aracı

Celal Talabani serbest bırakılması talimatını vermiş

Tarık İbrahim Ramazan’a dair diğer bir belge de YNK Sekreterliğine gönderilen Celal Talabani imzalı yazı. Orijinali korunan yazıda şöyle deniyor:

"Merhaba Kak Dana, bu bir savaş suçlusu ve rejime karşı iyi bir tanıktır.”

Ancak el yazısıyla yazılan bu belgeye göre Süleymaniye'deki Asayiş hapishanesinde bulunan bu pilot yine Celal Talabani’nin emriyle serbest bırakıldı.

Belgede şöyle diyor: "25/10/2007 Perşembe günü Sayın Mam Celal'in emriyle telefon açan Sekreterlikten Kak Nizar, Tarık İbrahim Ramazan'ın kefaletle serbest bırakılmasını istedi.”

 

 

 

Rudaw