Mesrur Barzani: Hala anayasal haklarımızdan vazgeçmemiz için baskılar var

Zaho'da nehir çevresine yapılan Delal Kornişi projesinin açılışında konuşan Başbakan Mesrur Barzani, Kürt halkının anayasal haklarından taviz vermeyeceklerinin altını çizdi. Barzani, “Tüm haklarımızı savunmaya devam edeceğiz ve federal hükümetle iyi bir sonuca ulaşacağımız konusunda iyimserim” dedi.

Mesrur Barzani: Hala anayasal haklarımızdan vazgeçmemiz için baskılar var

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, bugün Duhok kentini ziyaret ederek bir dizi temaslarda bulundu. Ardından Zaho’ya geçerek Delal Kornişinin açılışını yapan Barzani, burada hazır bulunanlara hitap etti.

Zaho’da 170'den fazla projeyi hayata geçirdiklerini belirten Barzani, “Önümüzdeki dönemde 60 metrelik bir yol inşaatı da dahil olmak üzere bir dizi başka projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Habur Nehri boyunca bu korniş yolunu inşa etmeye devam edeceğiz. Önemli bir proje olan Zaho Barajı'nın da tasarımı tamamlandıktan sonra uygulamasına başlamayı düşünüyoruz” dedi.

Barzani, "Zaho bizim için sadece sınırda bulunan ve Türkiye ile Avrupa'ya açılan bir kapı olması nedeniyle önemli bir şehir değil, aynı zamanda Kürdistan Bölgesi'ni her zaman savunan ve bu uğurda birçok fedakarlıkta bulunarak şehitler veren bir şehir olduğu için de önemlidir” diye konuştu.

Kürdistan halkının her türlü zorluğa karşı hükümeti desteklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Barzani, Bağdat ile yaşanan sorunların çözüleceği konusunda iyimser olduğunu vurguladı.

Petrol ihracatı ve bütçe konusunu görüşmek üzere Bağdat'a birkaç heyet gönderdiklerini anlatan Barzani, şöyle devam etti:

 “Ne yazık ki daha önce başbakan ve federal hükümetle birçok anlaşma yaptık, ancak bu anlaşmalar terk edildi ve değiştirildi. Kürdistan halkına başka şeyler dayatılmak istendi.

Bütün bunlara rağmen Bağdat ile başta Kürdistan Bölgesi olmak üzere tüm Irak halkının hizmetine girecek bir sonuca ulaşmaya çalıştık ve çalışıyoruz. Anayasal haklarımızdan hiçbir taviz vermeden anayasal haklarımızı korumaya devam edeceğiz. Federal hükümetle uzlaşarak bir sonuca varmayı ve mevcut sorunları çözmeyi umuyoruz.”

Kürdistan Bölgesi bütçesinin gönderilmesi için yarın bir heyetin Bağdat'a gideceğini belirten Barzani, petrol ihracatı engellenmeden önce hükümetin memur ve çalışanlarına maaşları zamanında ödediğini söyledi.

 Mesrur Barzani, “Hâlâ bazı anayasal haklarımızdan vazgeçmemiz için üzerimizde baskı var. Ama hepinize şunun garantisini veriyoruz ki, halkımızın ve Allah'ın desteğiyle anayasal haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz.  Tüm haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Federal hükümetle iyi bir sonuca ulaşacağımız konusunda iyimserim. Hükümet de Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını zamanında göndermeli ve bunu siyasi bir mesele haline getirmemeli, siyasi sorunlarla karıştırmamalıdır” ifadelerini kullandı.