Nadya Murad: IŞİD’in bize saldıracağını düşünmemiştik

Nadya Murad: IŞİD’in bize saldıracağını düşünmemiştik

BM İyi Niyet Elçisi Nadya Murad, IŞİD’in Ezidi Kürtlere yönelik soykırım uyguladığını belirterek,”Böyle büyük bir terör örgütünün bize saldıracağını düşünmemiştik” dedi.

Nadya Murad, BM Viyana Ofisi tarafından Suç Önleme ve Cezai Adalet Komisyonunun 26. Oturumu kapsamında düzenlenen yan etkinlikler çerçevesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

21 yaşında IŞİD tarafından kaçırılarak, köleleştirilmek istendiğini belirten Murad, şöyle konuştu:

“Bizler köylerde yaşayan kendi halinde masum insanlardık, hiçbir zaman böyle büyük bir terör örgütünün bize saldıracağı ve çevremizden birçok kişiyi öldürüp, esir alacağını düşünmemiştik.”

Nadya Murad, Ezidileri din dışı olarak tanımlayan IŞİDin, 5 binin üzerinde erkeği öldürdürdüğünü, 6 bin 500’e yakın çocuk ve kadını esir aldığını kaydetti.

“Çocuklar eğitim kamplarına götürüldü”

Kaçırılan Ezidi çocuk ve kadınların hapishanelere gönderilmediğine değinen Murad, çocukların örgütün eğitim kamplarına götürülerek, terörist olmaları için eğitildiklerini dile getirdi.

Birçok Ezidi çocuğun halen IŞİD’in elinde olduğunu hatırlatan Murad, Irak ordusunun Musul’da IŞİD’e yönelik yürüttüğü operasyonlar esnasında Ezidi bir çocuğun intihar bombacısı olarak kullanıldığı bilgisini paylaştı.

Murad, şunları kaydetti:

“IŞİD’in esaretinden kurtulmuş benim gibi birçok kişi yaşadıklarını aktardı ancak bu çok dikkat çekici olmadı. Benim annem, kardeşlerim ve çok sayıda Ezidi IŞİD tarafından öldürüldü, özellikle teröristlerin biz kadınları köleleştirerek, onurumuzu kırması, beni toplum önünde konuşmaya, yaşananları anlatmaya yöneltti.”

IŞİD tarafından 2011'de kaçırılan Nadya Murad, daha sonra örgütten kaçmayı başararak Almanya'ya gitmişti.

Eylül 2016'da BM İyi Niyet Elçisi ilan edilen ve Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Vaclav Havel Ödülü’nü alan Nadya Murad, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmişti.