Beş ülkenin 5 aşamalı Suriye planı

ABD'nin başını çektiği beş ülkenin Suriye'nin bölünmesi için harekete geçtiğini ve ülke temsilcilerinin gizlice buluştuğunu yazdı.

Beş ülkenin 5 aşamalı Suriye planı

ABD'nin başını çektiği beş ülkenin Suriye'nin bölünmesi için harekete geçtiğini ve ülke temsilcilerinin gizlice buluştuğunu yazdı.

Lübnan merkezli Al Akhbar 'a dayandırılan habere göre, ABD; Türkiye ve Rusya'nın bölgedeki nüfuzunu kırmak için İngiltere, Fransa, Ürdün ve Suudi temsilcilerle 11 Ocak'ta Washington'da biraraya gelerek bölme planını müzakere etti. 

Sputnik, bu hamlenin Soçi sürecini boşa çıkarıp Cenevre görüşmelerine meşruiyet kazandırılmak için yapıldığını öne sürdü. 

İddiaya göre, Al Akhbar bu ülkelerin temsilcilerinin 11 Ocak'ta biraraya gelerek bölünmüş Suriye stratejisini konuşacakları toplantıya dair bir telgrafı ele geçirdi. Telgraf İngiliz diplomat Benjamin Norman imzalı ve bu beş ülkenin aldığı kararlar yazıyor.

Haberde şöyle deniliyor:

"Belgede Suriye’de hayata geçirilmesi gereken beş aşamadan bahsediliyor. Bu aşamalar sırasıyla; Suriye’yi bölmek, Türkiye’yi denetim altına almak, BM Suriye Özel Temsilcisi Stephan de Mistura’yı ABD amaçları doğrultusunda yönlendirmek, Soçi sürecini sabote etmek ve Suriye muhalefetini etki altına almak.

'Küçük Grup'un hedefinde Türkiye, Rusya ve İran’ın Astana’nın ardından başlattığı Soçi süreci de var. Belgedeki ara başlık 'Soçi’yi kullanmak ve sabote etmek'. Soçi’nin önemini yok etmek için de 'Cenevre sürecinin yeniden canlandırılması' öngörülüyor.

ABD’li temsilci toplantıda PKK/PYD’nin Cenevre’ye dahil olması gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin bunu engellediğini belirten ABD’li diplomat Türk-Amerikan ilişkilerinin zaten kötü olduğunu ve daha da iyiye gitmeyeceğinin kesin olduğunu belirtiyor."