Beyaz Saray: Afganistan’dan çekilmeseydik sonuçları daha ağır olurdu

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Afganistan’dan çekilmeyle ilgili “zafer ilanı” yapmayacaklarını belirterek, “Bugün bu kararı almamış olsaydık sonuçları çok daha ağır olurdu” dedi.

Beyaz Saray: Afganistan’dan çekilmeseydik sonuçları daha ağır olurdu

HABER MERKEZİ

Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Afganistan’dan çekilme süreci hakkında konuştu.

Psaki, "Kongre ile de yakın çalışıyoruz bu konuda. Binlerce Afgan’ı, aileleri ile birlikte ülke dışına çıkarmak üzere bir planlama yaptık. Bu planlamada ABD'deki bazı askeri üsler ve üçüncü ülkeler belirledik. Askerlerimiz tamamen çekilmeden bu Afganlar üçüncü ülkelere taşınacak" dedi.

Hangi ülkelerden bahsettiği konusunda detay vermeyen Psaki, bu taşınma sürecinin ise ağustos itibariyle başlayacağını kaydetti.

ABD'nin çekilmesinden sonra Afganistan'daki durumun oldukça zor olacağını zaten beklediklerini dile getiren Psaki, "Bugün bu kararı (Afganistan'dan çekilme) almamış olsaydık sonuçları çok daha ağır olurdu" diye konuştu.

Psaki, Afganistan savaşı için bir zafer ilanı yapmayacaklarını vurgulayarak, "Bu, 20 yıllık askeri olarak kazanılamamış bir savaş" ifadelerini kullandı.

BIDEN: ORDUNUN GÖREVİ 31 AĞUSTOS’TA SONA ERİYOR

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'dan çekilme sürecine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "Afganistan'daki görevimiz 31 Ağustos'ta sona erecek” dedi.

Biden, Afganistan'a 11 Eylül saldırılarının sorumluları ve Usame Bin Ladin için girildiğini belirterek, ABD'nin çekilmesinden sonraki sürece ilişkin ise "Afganistan'da bütün ülkeyi kontrol eden tek bir hükümetin olma olasılığı çok düşük" ifadesini kullandı.

ABD yönetimi, Taliban ile 29 Şubat 2020'de anlaşmaya varmış ve 1 Mayıs 2021'de Afganistan'dan tamamen çekileceği konusunda mutabık kalmıştı.