Blinken’dan Çavuşoğlu’na S-400 uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Antony Blinken'in Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla gerçekleştirdiği görüşme hakkında açıklama yayımladı.

Blinken’dan Çavuşoğlu’na S-400 uyarısı
ABD Dışişleri açıklamasına göre Blinken, Çavuşoğlu'na, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini elinden çıkarması gerektiğini söyledi. 
 
ABD’den “S-400’leri bırakın” çağrısı
 
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa, Blinken’in Çavuşoğlu’na ‘Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmaması çağrısı yaptığı’ belirtildi.
 
Bakanlık açıklamasında, Blinken’in Ankara’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı konusunda endişe beyan ettiği de belirtildi.
 
Demokrasi ve insan hakları gündemde
 
ABD Dışişleri Bakanlığı, görüşmede Suriye ile Afganistan’daki ortak çıkarların ve Yunanistan-Türkiye görüşmelerinin yanı sıra demokrasi ve insan hakları konularının da ele alındığını da duyurdu.
 
Blinken dün Brüksel’den yaptığı açıklamada, “ABD ile NATO’nun Türkiye’yi yakın tutmakta güçlü bir çıkarı var” demişti. Türkiye ile ilgili bir soruya “Ankara’yla görüş ayrılıkları yaşadığımız bir sır değil” yanıtını veren Blinken, “Türkiye eski ve kıymetli bir müttefikimiz” ifadelerini kullanıp ittifakta kalmanın Ankara’nın da çıkarına olduğunu belirtmişti
 
Çavuşoğlu: Daha Kapsamlı Bir Görüşmede Mutabık Kaldık

Bu görüşmeden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye’nin bir görüşme yapabileceğinin sinyalini de verdi. Çavuşoğlu, “ABD Dışişleri Bakanı ile Türkiye’de ya da ABD’de daha geniş kapsamlı bir görüşme gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldık” dedi.

İstanbul Sözleşmesi De Gündeme Geldi

Fakat bu açıklamadan çok kısa bir süre sonra ABD’den görüşmenin detayları kamuoyu ile paylaşıldı. Görüşmede, Blinken’ın Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini gündeme getirdiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, Blinken’in Çavuşoğlu’na Rusya’dan  S-400 hava savunma sistemi satın almaması konusunda uyarıda bulunduğu kaydedildi.