Biden-Putin görüşmesi başladı! Gündemde neler var?

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirve İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı. Putin, ziveden önce yaptığı açıklamada, toplantının "verimli" olmasını umduğunu söyledi. Diğer taraftan, iki liderin, Biden göreve geldikten sonraki ilk buluşmasının 4-5 saat sürmesi bekleniyor.

Biden-Putin görüşmesi başladı! Gündemde neler var?

Zirve liderlerin ilk yüz yüze görüşmeleri olmasının yanı sıra 1985'ten sonra kentte düzenlenen ikinci ABD-Rusya zirvesi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan göl kıyısındaki "Villa La Grange" adlı malikane, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ilk buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Polis malikaneyi kordon altına aldı ve sokaklarda zırhlı araçlar dolaşıyor.

Malikanenin bulunduğu parkta ise polisler, bomba arama köpekleriyle devriye geziyor.

 Biden ve Putin'den görüşme öncesi ilk açıklama

Bununla birlikte, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirve başladı.

Görüşmelerinin hemen öncesinde Putin, Rusya-ABD ilişkilerinde pek çok sorunun bulunduğunu söyledi ve bir araya gelmelerine ilişkin inisiyatif aldığı için Biden’a teşekkür etti.

Biden buna karşılık yüz yüze görüşmenin yararlı bir yöntem olduğu kaydetti ve “Rusya ile karşılıklı menfaatimiz olan alanları belirlemeye çalışacağız” dedi.

Putin, Biden’a hitaben, “Üstünde çalışmamız gereken pek çok konu olduğunu biliyorum. İlişkilerimizdeki sorunlar, en üst düzeyde yapılacak bir görüşmeyi gerektiriyordu. Umuyorum ki bugünkü  görüşmemiz verimli geçecek” dedi.

Bu sırada, ilk açıklamaların ardından basın mensuplarının odadan çıktığı sırada Putin ile Biden’ın şakalaşıp karşılıklı güldükleri görüldü.

Zirvede pek çok konu ele alınacak
4-5 saat sürmesi beklenen zirvenin gündeminde çok sayıda tartışma konusu bulunuyor. Casusluktan silah kontrolüne, Ukrayna ve Belarus'tan insan haklarına kadar pek çok konu konuşulacak.
Ancak her iki tarafın da zirveden beklentisi düşük. İki lider birlikte yemek yemeyecek, ortak basın toplantısı yapmayacak.