BM lideri uyardı: “Kaybediyoruz, İklim Değişikliği Konusunda Acil Durum İlan Edilmeli”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya liderlerinin ülkelerinde, "İklim Acil Durumu" ilan ederek küresel ısınma ile mücadele etmeleri gerektiğini açıkladı.

BM lideri uyardı:  “Kaybediyoruz, İklim Değişikliği Konusunda Acil Durum İlan Edilmeli”

Paris iklim anlaşmasının beşinci yılı münasebetiyle çevrimiçi olarak düzenlenen iklim krizi zirvesinin açılışında konuşan Guterres, ülkelerinin bu konudaki mevcut taahhütlerin, ortalama sıcaklık artışını 1,5 derecede tutmak için "yeterli olmaktan uzak olduğu" uyarısında bulundu.

Guterres konuşmasında, "Rotamızı değiştirmezsek, bu yüzyılda 3 derecenin üzerinde felaket olabilecek bir sıcaklık artışına doğru gidebiliriz. Bu nedenle bugün, dünya çapındaki tüm liderlere, karbon nötrlüğüne ulaşılıncaya kadar ülkelerinde İklim Acil Durumu ilan etmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Guterres, koronavirüs salgınının ardından başlatılan ekonomik kurtarma paketlerinin düşük karbonlu bir geleceğe geçişi hızlandırmak için bir fırsat olduğunu söyledi, ancak bunun yeterince hızlı gerçekleşmediği konusunda uyardı.

“Şu ana kadar G-20 üyeleri ekonomik canlanma ve kurtarma paketlerinde fosil yakın üretimi ve tüketimiyle bağlantılı sektörlere, düşük karbon enerjisine göre yüzde 50 daha fazla harcama yapıyor” diyen Guterres, bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Zirvenin ev sahiplerinden İngiltere Cuma günü, deniz aşırı bölgelerde fosil yakıt projelerine hükümetin doğrudan desteğini sonlandıracağını ve daha temiz enerjiye geçişi hızlandırmada diğer ülkelere de örnek olmayı umduğunu kaydetmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson zirvede yaptığı konuşmada da, ülkelerin fosil yakıtlara bağımlılığı radikal düzeyde kesmek, tarım uygulamalarını değiştirmek ve sera gazı salımlarını azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de zirvedeki konuşmasında, dünyada atmosfere en fazla sera gazı salan ülke olan Çin'in, karbon dioksit salımlarını 2005 yılı düzeylerinden 2030'a kadar yüzde 65'in üzerinde oranda azaltacağını açıkladı.

Bu arada ABD’de seçilmiş başkan Joe Biden de, başkanlığının ilk gününde Paris İklim Anlaşması’na ABD’yi tekrar dahil etme sözü verdi. Açıklamasında Biden, “ABD, başkanlığımın ilk gününde Paris Anlaşması’na geri dönecek. Yapabileceğimiz ne varsa yapmak için dünyanın dört bir tarafındaki mevkidaşlarımla derhal birlikte çalışmaya başlayacağım” diye konuştu. Biden, başkanlığının ilk 100 gününde büyük ekonomilerin liderlerinin katılımıyla bir iklim zirvesi düzenlemeyi planladığını da belirtti.