İsveç'ten Rojava'ya 10 milyon euroluk yardım sözü

İsveç, Rojava'ya 10 milyon euroluk ek insani yardım sözü verdi. Konu, İsveç Dışişleri Bakanlığını geçen hafta ziyaret eden Rojava heyeti ile yapılan görüşmede gündeme geldi.

İsveç'ten Rojava'ya 10 milyon euroluk yardım sözü

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde Perşembe günü Stockholm'de Rojava Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, Özerk Yönetim İsveç Temsilcisi Şiyar Elî ve Demokratik Suriye Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Elî Rehmûn'u kabul etti. 

Görüşme hakkında Rudaw'a demeç veren Şiyar Elî, "İsveç hükumeti önümüzdeki yıl için kuzeydoğu Suriye'yi desteklemek amacıyla ayrılan fonlar kapsamında 10 milyon euro (11.8 milyon dolar) ek yardımda bulunma sözü verdi" dedi.

Rojavalı temsilci, "İsveç geçmişte de Rojava'ya ciddi desteklerde bulundu. İsveç kurumları sahada çalışıyor ve ziyaret sırasında bu kurumlarla görüştük” diye konuştu.

Yardım fonlarının Kürt Kızılayı da dahil olmak üzere Rojava'da çalışan insani yardım kuruluşlarına verileceğini anlatan Şiyar Elî, 2016'dan bu yana İsveç'in Rojava için yaklaşık 41 milyon dolar ödediğini de sözlerine ekledi.

NATO zirvesinden sonra kararlaştırıldı

Elî, yeni ek yardımın geçen ay Roma'da düzenlenen NATO zirvesinden sonra kararlaştırıldığını söyledi.

IŞİD'e karşı küresel koalisyonun bir üyesi olan İsveç, 2016-2020 yılları arasında Suriye'ye toplam 210,8 milyon dolar yardım sağladı. Söz konusu yardım paketi kararı, hükumet tarafından 2023 yılına kadar uzatıldı.

İsveç hükümetinin Suriye ve Rojava'da belirtilen hedefleri arasında Suriyelilerin geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı mücadele, insan haklarının iyileştirilmesi Suriyeli mültecilere kapsayıcı ve adil temelde kamu hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi gibi konular yer alıyor.

Şiyar Elî, Linde ile görüşmede Suriye ve Rojava'daki su krizini ve Efrin'deki ihlalleri de görüştüklerini söyledi.

Elî, "Bakan Ann Linde, Türkiye'ye askerlerini Suriye'den ve Efrin'den çekmesi için çağrılarını yenilediğini söyledi" dedi.

Ekim 2020'de Ankara'da Ann Linde, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na Türkiye'nin Rojava'dan çekilmesi gerektiğini söylemiş, bu sözler Çavuşoğlu tarafından tepkiyle karşılanmıştı. /Rudaw