BM’den 'saatli bomba' dediği Hol Kampı için çağrı
Birleşmiş Milletler (BM), dünya ülkelerinin Hol Kampı'nda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu IŞİD'li ailelerin iadesi için ciddi bir çaba göstermediğini belirterek, bu kişilerin ülkelerine geri dönebilmeleri için ülkelerin bir an önce harekete geçmesini istedi.
Rojava’nın Haseke şehrinin doğusunda yer alan kampta 2018'den beri on binlerce IŞİD’linin eş ve çocukları kalıyor.
Bu yılın başından beri kampta 26 kişinin öldürülmesi, Birleşmiş Milletler'i ve kamp sakinlerini endişeye sevk etti. Bu nedenle kamptan ayrılanlar büyük sevinç yaşıyor.
Kamp koşullarının kötü olması nedeniyle tahliye edilen aileler çok mutlu olduklarını, kamptaki çocuklarının geleceğinin belirsiz olduğunu, eğitim ve sosyal hizmetlerden yoksun kaldıklarını söylüyor.
Şu ana kadar Irak, Kazakistan, Almanya, Rusya, Hollanda, Fransa ve İngiltere gibi birçok ülke, kamptan vatandaşlarının bir kısmını geri aldı, ancak IŞİD’li vatandaşlarını almak istemeyen birçok ülke de var.
Suriye vatandaşı Hayriye Abdullah, "Korku ve dehşet hissettik, kampta sürekli cinayetler ve operasyonlar var, bu bizi korkutuyor. Eskiden durum çok iyiydi ve biz mutluyduk. Ama artık çocuklarımız büyüdü ve geleceklerinden endişe duyuyoruz, çocuklarımızın okuyup öğrenmesi için yerlerimize dönmek istiyoruz” dedi.
Kampta yaşayan çok sayıda yabancının yanı sıra Suriye vatandaşlarının sayısı da az değil. Suriye'nin bazı bölgelerinde durumun normalleşmesiyle bu kişiler birlikte kafileler halinde eskiden yaşadıkları yerlere geri gönderiliyorlar.
Hol Kampı sorumlusu Kerim Emin, "Şu ana kadar kamptan 49 Suriyeli göçmen kafilesi tahliye edildi. 9 bin 400 kişi kamptan ayrılarak Deyrezor vilayetine geri döndü" dedi.
Birleşmiş Milletler, hükümetlerin ve ülkelerin IŞİD savaşçılarının kadın ve çocuklarını vatandaşı oldukları ülkelere geri almak için ciddi bir çaba göstermediğini söylüyor.
Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre, Hol'da 54 ülkenin vatandaşları bulunuyor. Bu da yüzde 94'ü kadın ve çocuklardan oluşan 55 bin kişiye tekabül ediyor.
Kampta yaşayan Iraklıların sayısı 28 binden fazla. Diğer kamp sakinlerinin 18 bini Suriyeli, 7 bini ise başka ülkelerden.
Şimdiye kadar Irak 3 bin, Kazakistan 494, Almanya 400, Rusya ise 140 kişiyi geri aldı.
Hollanda hükümeti 115 Hollandalı kadın ve çocuğu, Fransa 86 Fransız vatandaşını, İngiltere 75, Endonezya 57 ve Maldivler de 50 vatandaşını kamptan aldı.
Birleşmiş Milletler, dünya ülkelerini sık sık Hol Kampı’ndaki tehlike hakkında uyarıyor ve IŞİD'in gizli hücrelerine atıfta bulunarak, "Zaman ayarlı bomba" tabirini kullanıyor.