Blinken-Netanyahu ortak basın toplantısı: 'Hamas'a IŞİD'e yapıldığı gibi davranılmalı'

İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken "ABD var olduğu sürece İsrail yalnız kalmayacak" derken, Netanyahu "Hamas'a IŞİD'e davranıldığı gibi davranılmalı" dedi.

Blinken-Netanyahu ortak basın toplantısı: 'Hamas'a IŞİD'e yapıldığı gibi davranılmalı'

İsrail'e destek ziyareti yapan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Netanyahu: Hamas'a da IŞİD'e davranıldığı gibi davranılacak

Ortak basın toplantısının başında Netanyahu, Hamas'ı IŞİD ile kıyasladı. Blinken ve ABD'ye hem İngilizce hem de İbranice teşekkür eden Netanyahu, "ABD Başkanı Joe Biden Hamas'ı katıksız kötülük olarak nitelendirmekte haklıydı. Hamas'a da IŞİD'e davranıldığı gibi davranılacak. Uluslar topluluğunun dışına atılmalılar" ifadelerini kullandı.

"Hiçbir lider onlarla görüşmemeli, hiçbir ülke onları barındırmamalı ve bunu yapanlar da cezalandırılmalıdır" diyen Netanyahu sözlerini "Bu, kötülüğe karşı birlik içinde dimdik durmamız gereken bir zamandır. Biz bir duruş sergiliyoruz. Amerika bir duruş sergiliyor" diye sürdürdü.

Blinken: ABD var olduğu sürece asla yalnız kalmayacaksınız

Blinken ise Netanyahu ile tokalaştıktan sonra yaptığı konuşmada "Tüm dünya için inanılmaz derecede zor bir anda İsrail'e geri döndüğü için minnettar olduğunu" söyledi ve "Öldürülen ailelerin fotoğraflarına bakıp da kendi çocuklarımı düşünmemek benim için imkansız. Katledilen bebekler, kirletilen bedenler, diri diri yakılan gençler, tecavüze uğrayan kadınlar, çocuklarının gözü önünde infaz edilen ebeveynler, ebeveynlerinin gözü önünde infaz edilen çocuklar. Bunu nasıl anlayabiliriz ki?" ifadelerini kullandı.

Blinken sözlerini " İsrail'e getirdiğim mesaj şudur: Kendi başınıza kendinizi savunacak kadar güçlü olabilirsiniz, ancak Amerika var olduğu sürece asla ve asla buna gerek duymayacaksınız" diye sürdürdü.

"Hamas'ın Filistin halkını temsil etmediğini biliyoruz" sözlerini sarf eden ABD'li bakan Hamas'ın Gazze'de "baskıcı bir yönetim sergilediğini” belirtti.

Blinken İsrail'e saldırıda 25 ABD'linin öldürüldüğünü söyledi

"Hamas'ın tek bir amacı var: İsrail'i yok etmek ve Yahudileri öldürmek" ifadesini kullanan Blinken, saldırılarda 25 Amerikalının öldüğünü teyit etti. "Barış ve adalet isteyen herkes Hamas'ın terör saltanatını kınamalıdır" diyen Blinken, sivillerin zarar görmemesi için önlem alınması gerektiği konusunda uyararak "İşte bu yüzden sivillere zarar vermemek için mümkün olan her türlü önlemi almak çok önemli ve işte bu yüzden her sivilin hayatını kaybetmesinin yasını tutuyoruz. Her inançtan, her milletten sivil öldürüldü" dedi.