'Şengal Anlaşması uygulansa Türkiye operasyon yapmaz'

Uluslararası ilişkiler uzmanı gazeteci yazar Mehmet Beyhan, Türkiye ve İran arasındaki diplomatik krize ilişkin, “Türkiye ve İran iki köklü devlettir ve bunun devam etmeyeceğini zannediyor ve umuyorum” dedi.

'Şengal Anlaşması uygulansa Türkiye operasyon yapmaz'

Beyhan, “İran bu bölgenin önemli bir ülkesi ve Türkiye’nin komşusudur. Ancak Bağdat Büyükelçisinin yaptığı açıklama İran’ın büyüklüğüne, iyi komşuluk ilişkilerine yakışmayan talihsiz bir ifade olmuştur. Rûdaw’ın yaptığı röportajı baştan sona okudum. Röportajda bir çok çelişki bulunmaktadır. ABD’nin generalleri Kasım Süleymani’yi öldürdüğü için Erbil’deki saldırılarla ABD’ye karşı tavır aldıklarını söylüyor. Peki soruyorum ‘PKK Türkiye’ye karşı ne yapıyor’. Türkiye’nin Kuzey Irak’taki operasyonları Irak’a bir tehdit değildir. Türkiye’nin bütünlüğüne yönelmiş terör örgütüne karşıdır. Bu terör örgütü sadece Türkiye için değil, Irak ve Kürdistan Bölgesi içinde bir tehdittir” ifadelerini kullandı.

Mehmet Beyhan, Dolayısıyla Irak Kürdistan Bölgesi ile Irak merkezi hükümet arasında Şengal ile ilgili yapmış olduğu anlaşmanın yapılsa, orada terör unsurları kontrol edilse Türkiye operasyon yapmaz. Türkiye barış ve istikrar için mücadele ediyor. Türkiye 1984’ten beri meşru bir mücadele yürütüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve İran’ın iki köklü devlet olduğunu belirten Beyhan, krizin devam etmeyeceğini zannettiğin ve umduğunu söyledi.

ABD’nin İran’ı Türkiye’ye karşı kışkırtma planları yaptığını kaydeden Beyhan, sözlerine şunları ekledi:

“Çünkü ABD’de İran’ı Türkiye’ye karşı kışkırtmayla ilgili bir takım planlamalar yapılmaktadır. Daha önce bunu dile getirmiştim. İran Bağdat büyükelçisinin açıklamaları ile ABD’nin tuzağına girdiğini göstermektedir. İran’ın devlet aklının buna müsaade etmeyeceğini umuyorum.

Amerika Ortadoğu’da iki strateji izlediği iki strateji var. Birinci strateji: Afganistan’ı Akdeniz’e bağlayacak bir hattı kontrol etmek istiyor. Burdaki temel amacı da batıda Çin’i doğuda Rusya’yı çevrelemek istiyor. Çünkü uzun vadede bu ülkeyi kendine tehdit olarak görmektedir. Bu nedenle İran’ı Türkiye’ye karşı kışkırtarak istikrarsızlaştırmak istiyor. Nihayetinde İran’ı bölmek istiyor. Bu Amerika’nın temel politikasıdır.”

Beyhan, ABD’nin ikinci stratejisinin İsrail’in sınırlarını genişletmek olduğunu belirterek, “Bu Kürtler için de Türkler için de çok önemli bir husustur. İsrail Fırat ile Nil arasında bir bölgeye yerleşmek istiyor. Bu esasında başta Kürt kardeşlerimiz için bir tehdittir” diye konuştu.

/ Rudaw