Brett McGurk'tan Trump'a Türkiye eleştirisi

Brett McGurk'tan Trump'a Türkiye eleştirisi

ABD'nin IŞİD'le Mücadele eski Özel Temsilcisi Brett McGurk, ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik bir dizi yeni eleştiride bulundu. McGurk, ABD'li diplomatların 'ateşkes' çabalarıyla ilgili de, Türkiye'yi Suriye'den çıkarmanın 'imkansıza yakın' olduğu yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Rojava'dan ABD askerlerini çekme ve IŞİD'e karşı savaşan Kürtleri terk etme kararını eleştiren McGurk, "Halihazırda kullanılabilecek diplomatik seçenekler mevcut ancak bu seçenekler, neler olup bittiğinin farkında olan ve ABD çıkar ya da değerlerini paylaşmayan Erdoğan gibi liderlerle telefonda konuştuğunda, kendi halkını destekleyen bir lider gerektirir" tepkisini gösterdi.

McGurk, Trump'ın, "Kürtler Normandiya'ya yanımızda olmadı" açıklamalarıyla ilgili de, "Trump'ın, IŞİD tutuklularının Avrupa'ya kaçacağı (öyleyse, çok sayıda kişi ölecektir) ya da Kürtler'in D-Day'de bizim yanımızda olmadıkları (evet belki olmadılar, ancak şimdi tüm IŞİD'lileri tutuyorlar) yönündeki açıklamaları üzerine bir yorum yapmamıştım. İttifaklar inşa etmek kolay mı? (hayır, aşırı derecede zor) paylaşımında bulundu.

McGurk, eleştirilerini şu satırlarla sürdürdü:

"Bu tür şeyleri ancak ne söylediğinin farkında olmayan ya da gerçek dünyada gerçek bir ittifak inşa etme ve onu sürdürmenin neye mal olduğunu bilmeyen biri söyler. Bu arada, ABD ve Rusya, Türkiye'nin saldırısına karşı bir BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmek için güçlerini birleştirdi."

"Neredeyse Ortadoğu'daki ve tüm dünyadaki müttefiklerimiz, IŞİD'in canlanması riski taşıyan ve Kuzey Suriye'yi istikrarsızlaştıracak bu operasyonu kınadı."

"Trump şimdi, bir nevi ateşkese katkı sağlamak istediğini söylüyor. Bu diplomatların üzerinde çalıştığı şey ancak Türkiye'nin bir kez Suriye'ye yerleştikten sonra çıkması imkansıza yakın. Edoğan, bu operasyon için niyetini açık etti ve Trump da pazar gün ona 'buyrun geçin' dedi.

Halihazırda kullanılabilecek diplomatik seçenekler mevcut ancak bu seçenekler, neler olup bittiğinin farkında olan ve ABD çıkar ya da değerlerini paylaşmayan Erdoğan gibi liderlerle telefonda konuştuğunda, kendi halkını destekleyen bir lider gerektirir."