Bu yıl 500'den fazla Kürt aile Kerkük'ü terk etti

Kerkük'ün Kürdistan Mahallesi’ndeki evlerin ve arazilerin çoğu satışa çıkarıldı. Ekim 2017 olaylarına kadar söz konusu mahallede oturanların hemen hepsi Kürt'tü. Kerkük’ün diğer Kürt mahalleleri de alt yapı ve hizmet eksikliği nedeniyle tahliye tehdidi altında.

Bu yıl 500'den fazla Kürt aile Kerkük'ü terk etti
Foto: Rudaw

15 yıldır Kürdistan Mahallesi’nde yaşayan esnaf Hasan Ali, şimdi mahalle sakinlerinin çoğunun Arap olduğunu belirterek, "Önceden hepsi Kürt'tü, Arap evi bile yoktu, o kadar çok Kürt vardı ki… Orası Kürdistan Mahallesi’ydi, ama şimdi Arabistan oldu adeta. Kürler çok azı kaldı ve kalanlar belediye  hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle ayrılmak istiyorlar” dedi.

Kerkük Kaymakamlığından yapılan açıklamaya göre, bu yıl 500'den fazla Kürt aile Kerkük’ü terk ederek, Erbil, Süleymaniye ve Çemçemal’e göç etti.

Emlak ofisi sahibi Yadigar Abdullah, "Şu anda Kürdistan Mahallesi’nde kiralık ev yok ve bu mahalledeki ev fiyatları her geçen gün artıyor. Çok fazla talep var. Irak'ın güneyinden gelenler ev satın alıyor” dedi.

Bu Kürt mahallelerine yerleşen Araplar buralarda evler satın aldılar ve şimdi kendi işyerleri ve mülklerine sahipler.

Sadece bu yıl 170 Kürt hanesinin hizmet eksikliği nedeniyle mahalleyi terk ettiği 16 Ağustos Mahallesinde de durum iç açısı değil.

16 Ağustos Mahallesi sakinlerinden Azad Ahmed, "Bu mahalle Kürtlerin olmadığı bir yer haline geldi. Hizmet eksikliği, elektrik ve su olmadığı için terk edildi” diye konuştu.

Edinilen bilgiye göre Araplar ev aldıklarında il idaresi onlara kolaylık sağlıyor.

Kürdistan Bölgesi Dış Bölgeler İdaresi Başkanı Fehmi Burhan, “Sadece yönetim, Araplaştırma ve göçertmeye, Arapların Kerkük'e getirilmesine ve şehir halkının sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olmadı, ordu da bu konuda çok çalıştı” dedi.

Kerkük’ün Penceelî, Kürdistan, 16 Tebaxê (Ağustos ) ve Derwaze mahallelerindeki çoğu Kürt evi hurdalarla inşa edilmiş durumda. Kerkük yönetimi de bu mahallelere 5 yıldır hizmet vermiyor. /Rudaw