Yawer: Irak güçleri Kürdistani bölgelerde kontrolü sağlayamıyor

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebar Yawer, Irak hükümetinin sorumluluğundaki bölgelerde kontrolü sağlayamadığını ve güvenlik boşluğunu gidermek için ciddi bir yaklaşıma sahip olmadığını söyledi.

Yawer: Irak güçleri Kürdistani bölgelerde kontrolü sağlayamıyor

K24 haber bültenine bağlanan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebar Yawer, artan IŞİD saldırıları, Kürdistani bölgelerin durumu ve Peşmerge Bakanlığı ile Irak ordusu arasındaki ilişkilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Irak hükümetinin 2017 yılında terör örgütü IŞİD’in bittiğini açıklamasına rağmen örgütün bitmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Yawer, “IŞİD bitmedi, saldırı taktiklerini değiştirdi. Örgüt yeniden örgütleniyor ve küçük gruplar halinde saldırıyor” ifadelerini kullandı.

IŞİD’in yıllara göre saldırı sayılarını da paylaşan Yawer, “IŞİD 2018’de 456, 2019’da 270, 2020’de 260 terör saldırısı gerçekleştirdi ancak bu yılın sadece ilk üç ayında 51 terör saldırısı düzenledi. Tüm bu saldırılar Kürdistani bölgelerde meydana geldi” dedi.

Federal hükümetin sorumluluğundaki bölgelerde kontrolü sağlayamadığını belirten Cebar Yawer, “Terör saldırılarının çoğu federal hükümetin sorumluluğunda olan bölgelerde gerçekleşiyor. Federal hükümet, bu bölgelerde kontrolü sağlayamıyor ve güvenlik boşluğunu önleyemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Geçen iki yılda Irak ordu yetkilileriyle yaptıkları toplantıları değerlendiren Yawer, “Birkaç noktada uzlaştık. Savunma koordinasyonu, ortak hareket merkezi ve ortak operasyonların düzenlenmesi konularında uzlaşmamıza rağmen söz konusu kararlar uygulanmadı. Irak hükümeti, IŞİD tehlikesini önleme konusunda ciddi bir yaklaşıma sahip değil” şeklinde konuştu.

IŞİD saldırılarının anayasanın 140’ncı maddesine göre “tartışmalı bölgeler” olarak adlandırılan bölgelerde yoğunlaştığını vurgulayan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri, sorunun anayasal temelde ve acilen çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Uluslararası Koalisyon’un rolüne de değinen  Cebar Yawer, “Uluslararası Koalisyon, IŞİD’le mücadelede taraflar arasında ortak bir mekanizma kurulmasını destekliyor. Bölgedeki IŞİD hareketliliği ve güvenlik boşluğuna karşı önlem almak için çaba harcıyor” dedi.