Çavuşoğlun'dan ABD'ye s-400 yanıtı

Çavuşoğlun'dan ABD'ye s-400 yanıtı

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin S-400 alımına ilişkin, "Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Bizim ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’dan S-400 alımıyla ilgili yaptığı açıklamada “Bizim bu sisteme ihtiyacımız var” dedi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin NATO üyesi olarak Rus yapımı hava savunma sistemlerine almasına tepki gösteren ABD’yi eleştirerek, “S-400 konusunda ABD ile konuşmaya devam ederiz ancak herhangi bir dayatmayı kabul etmeyiz. Tavrımız net, kimseye bir taahhütte bulunmadık” ifadelerini kullandı.

‘Mutabık Kalmadık’

Dışişleri Bakanı, gerilimi dindirmek için Türkiye’nin önerdiği ortak çalışma grubunun ABD’den kabul görmediğini belirtip, “ABD yapıcı tekliflerimize evet demedi. ABD ziyaretimizde mutabık kalmadık” diye konuştu.

Çavuşoğlu, “Eğer ABD satabilecekse Patriot da satın almak isteriz, bu konularda tek bir ülkeye bağlı kalmak doğru değil. Rusya ile de ABD ile de ilişkilerimizi sürdürmek isteriz” dedi.

Pompeo: Kaygı Verici

Türkiye’nin S-400 sistemlerini önceki gün test etmesi ABD’nin tepkisini çekmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, testi kaygı verici olarak nitelendirerek “Kaygı verici. S-400 sisteminin tam olarak operasyonel hale getirilmesi adımından uzaklaştığını görmek istediğimizi Türkiye’ye net şekilde ilettik” demişti.