Cemil Bayık: Türkiye ve Rusya Rojava konusunda anlaştı

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Tahran ve Soçi’deki görüşmelerde Rojava’ya yönelik bazı konularda ortak uzlaşıya varıldığını ileri sürdü.

Cemil Bayık: Türkiye ve Rusya Rojava konusunda anlaştı

Örgüte yakın bir televizyon programına katılan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Finlandiya ve İsveç’in Türkiye’nin “PKK'ye karşı yürüttükleri savaşa destek olmaları” şartıyla NATO’ya kabul edildiklerini belirten Bayık,  “İspanya'da gerçekleşen NATO toplantısında yeni üyeler kabul edildi. Bu üyelerin kabul edilmesi için de Türk devletinin taleplerini yerine getirdiler. NATO'nun Türkiye'ye yardım etmesi, PKK'ye karşı yürüttükleri savaşa destek olmaları, karşı durmamaları ve silah talepleriydi” ifadelerini kullandı.

“Türk devletinin PKK karşısında savaşacak ve soykırım yapacak gücü yok” diyen KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı “Bu soykırım siyaseti Lozan'da geliştirildi, Türk devleti de bu siyaseti yürütüyor. Eğer Türk devleti soykırım ve tasfiye siyasetinde bu kadar ısrar ediyorsa arkasında NATO var. NATO'ya çağrım; Türk devletinin soykırım siyasetine ortak olmayın. Türkiye ile Kürtler üzerinden siyaset yürütmemeliler” çağrısı yaptı.

Tahran’da Türkiye, İran ve Rusya arasında gerçekleşen zirveye de değinen Cemil Bayık, bu toplantıda Türkiye'nin “PKK'nin tasfiyesi”, “Kürt halkının soykırımdan geçirilmesi” “Rojava'da yeni yerlerin işgal edilmesi”ni talep ettiğini ileri sürdü.

Türkiye’nin taleplerinin Tahran'da kabul edilmediğini belirten KCK yöneticisi “Ama toplantıda hiçbir şey kabul edilmedi anlamına gelmemeli. Bazı şeyler kabul edildi. Türkiye'nin Suriye ile yeniden ilişki kurması, Suriye rejiminin Rojava'da iktidar olması, istihbarat alışverişinde bulunulması üzerinden bazı kararlar alındı” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın bu toplantıda talepleri yerine gelmeyince Soçi’de Putin ile bir araya geldiğini ileri süren Cemil Bayık, Soçi'de Rusya’nın Türkiye’ye bazı sözler verdiğini, bu yüzden TSK’nın Rojava’ya yönelik saldırılarının arttığını iddia etti.

Bayık, Türkiye’nin saldırılarından hem Rusya hem de ABD’nin sorumlu olduğunu dile getirerek, “Lozan'da geliştirdikleri soykırım siyasetinde bir değişiklik yapılmadığı sürece Kürtlere yönelik katliamlar devam edecektir. Halkımızın bunu iyi bilmesi lazım. Halkımızın herşeyden önce kendine inanması lazım. Kimseden bir beklenti içerisine girmemelidir” dedi.

Türkiye’nin Suriye ile ilişki kurmak istediğini ancak bunun öyle kolay olmayacağını iddia eden KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, İdlib sorunu, yine Suriye hükümeti karşı kurulan silahlı grupların yerel idaresi gibi sorunlar nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin kolay kolay gelişemeyeceğini belirtti.