CHP, Mihraç Miroğlu'nu Meclis'e taşıdı: Zırhlı araç ölümleri incelenmeli

CHP, Şırnak’ın İdil ilçesinde zırhlı polis aracının çarpması sonucu 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu’nun hayatını kaybetmesiyle ilgili araştırma yapılması için Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

CHP, Mihraç Miroğlu'nu Meclis'e taşıdı: Zırhlı araç ölümleri incelenmeli

CHP İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri Mahmut Tanal, Servet Ünsal ve İrfan Kaplan imzasıyla sunulan başvuru dilekçesinde, İHD’nin zırhlı araç çarpması sonucu bölge illerinde yaşanan ölümlere dair açıkladığı raporda geçen bilgilere yer verildi.

Başvuru dilekçesinde, Mihraç Miroğlu’nun ölümü olayında sorumluların tespit edilmesi ve zırhlı araçların çarpması sonucu yaşanan hak ihlallerinin kayıt altına alınması amacıyla, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından mahallinde tespit yapılması istendi.

“Cezasızlık söz konusudur”

Komisyona sunulan dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Mihraç Miroğlu’nun evinin bulunduğu sokakta meydana gelen olayla ilgili zırhlı araçların sokak arasında sürat yaptığı, trafik kurallarına riayet etmediği, keyfi hareket ettikleri gibi iddialar söz konusudur. Söz konusu olayda etkin soruşturma yapılmaması nedeniyle cezasızlık söz konusudur, hiçbir hak yaşam hakkın üzerinde olamaz, olmamalıdır.

Asli görevi vatandaşlarımızı korumak ve asayişi sağlamak olan kolluk kuvvetlerinin sorumluluktan uzak davranışlar sergilemesi kabul edilemez. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi’nin hazırladığı rapora göre son 10 yıl içinde zırhlı araçların karıştığı 63 kazada. 16’sı çocuk, 6’sı kadın olmak üzere toplam 36 kişi hayatını kaybetmiş, 85 kişi ise yaralanmıştır. Bu sayılar da göstermektedir ki zırhlı araçların karıştığı, ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan vakalar ilk değildir.

Mihraç Miroğlu’nun ölümü ile ilgili sorumluların tespit edilip acılı ailenin ve bölge halkının iddialarının yerinde incelenmesi ve araştırılması, ilgili hususlarının tespiti için ihlallerinin kayıt altına alınması için İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından mahallinde tespit yapılarak gereğinin yapılmasını talep ederim.”