Depremde hayatını kaybeden 1297 kişinin kimliği tespit edilemedi

Maraş merkezli depremlerin sonuçlarının araştırılması için kurulan Meclis komisyonu toplandı.

Depremde hayatını kaybeden 1297 kişinin kimliği tespit edilemedi

Komisyonda, çok sayıda yetkili sunum yaptı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı Vedat Mercan deprem bölgelerinde hayatını kaybeden vatandaşların kimlik tespit işlemlerine ilişkin bilgi verdi.

Mercan, "3 bin 755 cenazenin sadece parmak iziyle tespit edilmesi sağlanmıştır. Halen DNA örneği aldığımız, mezarlarını bildiğimiz ancak kimliklendiremediğimiz bin 297 vatandaşımız var, çalışmalar devam etmekte" dedi.

Mercan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurumlarında bakım ve gözetim altında 39 çocuk ve Sağlık Bakanlığı kurumlarında tedavisi devam eden 33 çocuk ve iki yetişkinin kimlik tespit çalışmasının devam ettiğini bildirdi.

Müzelerdeki 90 eser zarar gördü

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı temsilcileri de depremlere ilişkin sunum yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, "Deprem bölgesinde yer alan 28 müzemizdeki toplam 385 bin eserden sadece 90'nın hasar gördüğünü belirledik” bilgisini paylaştı.

Yazgı, bölgede tescilli kültür varlıklarının enkazı içerisinde yer alan özgün mimari parçaların, yapıtaşlarının kaybolmaması ve diğer enkaza karışmaması için ayrı bir alana "kültür molozu" yapı malzemelerini taşıyacaklarını söyledi.

"Hatay'ın Antakya ilçesinde 307 hektarlık bir alanı afete maruz bölge ilan edeceğiz" diyen Yazgı, 307 hektarlık alanda bir çalışma yürütüleceğini bildirdi. Birinci önceliklerinin bu alanlarda kazı çalışması olduğunu söyleyen Yazgı, "Bu katmanları ortaya çıkarıp arkeopark halinde kullanma, deprem hafıza müzesi yapılması başta olmak üzere bir format oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

“Yıkılan eserlerin röleveleri var”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu ise deprem bölgelerinde 678 vakıf eserinin hasar gördüğünü söyledi. Bunların bir kısmının tamamen yıkıldığını anımsatan Aksu, yıkılan eserlerin rölevelerinin kendilerinde bulunduğunu, Türkiye genelinde rölevesi olmayan tarihi yapı kalmaması için de büyük bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Aksu, "Şehirlerimizde gerekli bilgiler vardı. Türkiye'de inşallah bütün tarihi dokunun röleveleri elimizde olacak. Artık Türkiye'nin böyle bir eksiği de kalmayacak." dedi. Aksu, önümüzdeki ay Ayasofya'da restorasyon faaliyetine başlanacağını da sözlerine ekledi.