Devrimci Gençlik Hareketi Temsilcisi’nden çarpıcı açıklamalar: Kimseyi PKK’ye katmıyoruz, çünkü...

Devrimci Gençlik Hareketi Temsilcisi Medya Yusuf, Rûdaw’ın Kamışlo muhabiri Viviyan Fetah’ın sorularını yanıtladı. Rojava’da Rûdaw ve ENKS ofislerine yönelik saldırılar, Devrimci Gençlik Hareketi’nin yapısı ve konumu üzerine sorulan soruları yanıtlayan Yusuf, kendilerinin resmi bir hareket olduğunu belirtti.

Devrimci Gençlik Hareketi Temsilcisi’nden çarpıcı açıklamalar: Kimseyi PKK’ye katmıyoruz, çünkü...

“Herhangi bir parti bünyesinde yer almıyoruz”

“Rojava Özerk Yönetimi’nin kararlarına karşı çıkamıyoruz”

“ENKS’nin ofislerini biz yakmadık”

“Devrimci Gençlik Hareketi resmi bir hareket”

 “Kimseyi PKK’ye katmıyoruz, çünkü burada PKK’nin işini yapmıyoruz”

Devrimci Gençlik Hareketi (Tevgera Ciwanên Şoreşger) Temsilcisi Medya Yusuf, Rûdaw muhabiri Viviyan Fetah’a son dönemde yaşanan tartışmalara ilişkin bir röportaj yaptı.

Rojava’nın Kamışlo kentinde bulunan Devrimci Gençlik Hareketi’nin merkezinde gerçekleşen röportajda, Viviyan Fetah harekete dair pek soruyu Yusuf’a yöneltti.

Devrimci Gençlik Hareketi’nin üyelerinden Medya Yusuf ile bir aradayız. Devrimci Gençlik Hareketi kimdir, nedir?

Devrimci Gençlik Hareketi, 2012’de Rojava devrimi ile beraber kuruldu. Rojava’da yaşayan binlerce genç devrim içinde bir imkan arıyordu. Rojava devrimine öncülük etmek adına Devrimci Gençlik Hareketi de bir kongreyle birlikte örgütlendi. Kongrede devrimin içinde yer almak için bütün gençleri örgütlemek adına bir meclis oluşturuldu. Bu kongre Rimelan’da yapıldı. Amacımız devrime öncülük edip Baas rejiminin gençlere yönelik saldırılarını boşa çıkarmaktı. Toplumun üzerinde yürütülen faşizmi sekteye uğratmaktı.

 Devrimci Gençlik Hareketi, hangi partiye bağlı? PYD mi PKK mi?

Hiçbir partiye bağlı değil. Kendi kararlarını kendisi veriyor. Kurucu bir meclisi bulunuyor ve kararları da bu meclis alıyor. Gençler kendileri kararlarını alıyor. Siyasetin içinde de yer alan gençler de bulunuyor. Herhangi bir parti bünyesinde yer almıyor, zira Devrimci Gençlik Hareketi’nin amacı toplumu örgütlemek.

Kararlarınız, Rojava Özerk Yönetimi’nin kararlarıyla örtüşmüyorsa hangi tarafın kararı uygulanıyor?

Kendimizin öncülük ederek kurduğu sisteme karşı çıkmıyoruz. Gençlerin yararına uygun bir şey değilse ve gençler içinde yer almıyorsa, o zaman Devrimci Gençlik Hareketi olarak gençlerin hakkını istiyoruz. Ama tabii ki Rojava Özerk Yönetimi’nin kararlarına karşı çıkamıyoruz.

Kamışlo kentinde Rûdaw ofisine 6 defa saldırı düzenlediniz. Neden?

Rûdaw, Rojava’da faaliyet gösteren kanallardan bir tanesi. Rojava devrimi demokratik bir devrimdir ve herkes faaliyet gösterebilir. Burada hangi kanal faaliyet gösterirse göstersin, aynı zamanda devrime de hizmet etmek durumundadır. ‘Gençler bir şeyin devrimin hizmetinde olmadığını görüp saldırıyor’ diye bir şey yok; uyarı amaçlı yapılıyor.

Neden ENKS ofislerini yaktınız?

Öyle bir şey yapmadık. Şunu söylemek isterim; bazı kanallarda Türk Mit’leri ortaya çıktı. Bazıları bizim ismimizi zikrediyor, ama aslında biz Devrimci Gençlik Hareketi olarak kimsenin ofisini yakmıyoruz. Devrimin yapıldığı toprakların üzerinde böyle bir şeye kalkışmıyoruz ve yapmıyoruz. Çünkü amacımız tüm gençleri örgütlemek. Türk Mit’leri böyle şeyleri organize ediyor, devrimin öncü gücünü yok edip koparmak istiyor. Biz de bu tarz şeyleri üstlenmiyoruz ve yapmıyoruz da.

Neden Semalka Sınır Kapısı’na ve Kürdistan Bölgesi polisine saldırdınız? Nitekim bu, kapının kapanmasına neden oldu.

Devrimci Gençlik Hareketi-Suriye olarak 3 günlük bir yürüyüş yaptığımızda aslında Semalka’ya saldırmadık. Orada 3 aydır bir eylem yapılıyor. Bugün Rojava devrimi Kürdistan’ın tamamına etkide bulunuyor.  Kobani’ye yapılan saldırı olduğunda Kürdistan’ın tüm gençleri yönlerini Kobani’ye çevirdi. Bugün de gençler devrimde yer alıyor. Doğal olarak Rojava gençleri Kürdistan’ın diğer kısımlarında bir saldırı varsa oraya gidiyor. Rojava ile Kürdistan Bölgesi arasındaki bölgede saldırı oldu. Gençler de oraya bir saldırı oluyor ve bunu kabullenmiyorlar. Orada şehitler var, cenazeleri de hâlâ Kürdistan Bölgesi’nde bulunuyor. Her gün eylem yapılıyor. Biz de Devrimci Gençlik Hareketi-Suriye olarak gidip eylem yaptık. Cenazelerin Kürdistan Bölgesi’nde olduğundan eminiz, çünkü şehitlerin şehit olmadan önce ailelerine gönderdikleri mesajları var. Warhele’de şehit düştüler ve orası da Güney Kürdistan’ın bir bölgesi. Biz Semalka’ya gidince mesajımızı Güney Kürdistan’a geçip orada vermek istedik. Orada taşları da kendileri atıyordu, görüntüleri var. Bizi iyi karşılamaları gerekiyordu. Devrimci Gençlik Hareketi orada kötü herhangi bir şey yapmadı. Semalka’nın kapanmasına biz sebep olmadık.

Çocukları kaçırdığınız ve PKK’ye ye götürdüğünüz yönünde size yönelik ithamlar var. Neden bu çocukları götürüyorsunuz, yaşları kaç?

Dışarıda bazı propagandalar yapılıyor. Kimseyi PKK’ye katmıyoruz, çünkü burada PKK’nin işini yapmıyoruz. Rojava’nın çocukları da kendileri görüyor; burada bir devrim var, Rojava’ya karşı bir saldırı var. Devrimci Gençlik Hareketi-Suriye olarak biz tüzüğümüz var ve biz Hareket’in bir üyesi değiliz. 18 yaş altı kimseyi barındırmıyoruz. Biz askeri bir hareket değiliz. Burada askeri örgütler var, YPG var, DSG var. Biz kendimiz de 18 yaş altı çocukların gidip savaşmasına karşıyız. Çocukların aileleri de bize gelmedi. Gizli saklı bir örgüt de değiliz, resmi bir hareketiz.

ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Nevaf Reşid: Şayet onlar değilse kim bunlar?

Yusuf’un açıklamaları sonrası Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Nevaf Reşid, Devrimci Gençlik Hareketi’ne ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

“Devrimci Gençlik Hareketi’nin yaptıklarını kimse halkımıza çektirmedi. Hiçbir rejim halkına böyle bir şey yapmamıştır. Bu yapılanlar birliğe, toplumsal uyuma aykırıdır.”

Medya Yusuf’un Devrimci Gençlik Hareketi’nin herhangi bir partiye bağlı olmadıkları yönündeki sözlerine dair konuşan Reşid, “Keşke Medya Yusuf’a inanabilseydim, keşke ikna olsaydım. Gündüz ortasında düzenlenen gösterilere saldırı olduğunda, Kürdistan bayrağı ayaklar altına alındığında kaç kişinin mahkemeye verildiğini keşke anlatsaydı. Şayet onlar değilse kim bunlar? Yüzlerce kurum ve bayrakları var. Saymakla bitmiyor. Söylesinler bize, kim bunlar? Dirbesiye’deki ENKS ofisine açık açık Devrimci Gençlik Hareketi saldırı düzenledi, içlerinden birini bile teşhis edebilirim” dedi.

“Kaç kişiyi cezalandırdılar?”

Devrimci Gençlik Hareketi’nin PKK’ye bağlı olduğunu savunan Reşid, “ENKS ofisi Bayrak Günü’nde yakıldı. PDK-S’nin Serekaniye ofisi yakıldı. Hadi bunları Devrimci Gençlik Hareketi yapmadı. Semalka’daki güpegündüz yapılan saldırı yapanların kaçını mahkemeye götürdüler, kaçını cezalandırdılar, söylesinler. Yönetim olduğunu iddia eden ve halkı savunamayan bir yönetim bunların kim olduğunu söylesin” değerlendirmesinde bulundu.

“Kürtler arası diyalogun başarıya ulaşamamasındaki sebeplerden biri”

Reşid sözlerini şöyle sürdürdü:

“DSG Genel Komutanı ve ABD temsilcilerine her şey ulaşıyor, fakat her seferinde bulacağız ve bir daha olmayacak deniyor. Kimse Devrimci Gençlik Hareketi’ne herhangi bir sınır koymuyor. Bunlar değilse söylesinler bize, kim bunu yapanlar?  Birliğe zarar verenler kim? Her şey belgeyle kanıtlandı.  Devrimci Gençlik Hareketi, Kürtler arası diyalogun başarıya ulaşamamasındaki sebeplerden biri.  Bir anlaşma yapıyoruz, senin gidip evimi yakmaman gerekiyor, çocuklarımı kaçırmaman gerekiyor.”