Din adamlarından tehdit: Maratona kadınlar katılırsa tavrımız farklı olur

Irak’ın Basra vilayetinde düzenlenecek olan maraton için hazırlıklar devam ederken din adamları kadınların katılmasına karşı çıktı. Basın toplantısı düzenleyen din adamları, “kadınlar katılırsa tavrımız farklı olur” tehdidinde bulundu.

Din adamlarından tehdit: Maratona kadınlar katılırsa tavrımız farklı olur

Irak petrol zengini kenti, ekonomisinin akciğeri olan Basra'da düzenlenecek olan maraton için hazırlıklar devam ederken kadınların da maratona katılacağının açıklanması krize neden oldu.

Din adamları ve muhafazakar siyasetçilerin karşı çıkması üzerine maratona kadınların katılması kararından vaz geçildi.

Geçtiğimiz gün basın toplantısı düzenleyen din adamları, isim vermeden Basra Valisi Esad İdani’yi hedef aldı.

Din adamları adına açıklamayı yapan Salih el-Cizani, "Basra'da kadınların da maratona katıldığı yönünde duyumlar aldık. Bu, spor adı altında kadınların ahlak ve onurlarından saptırmadır ve bu bahaneyle yolsuzların tuzağına düşürülmesidir” dedi.

Kararın gözden geçirilmesini isteyen el-Cizani, “Bu proje bir an önce iptal edilmez ise tavrımız farklı olur ve son pişmanlık fayda etmez” uyarısında bulundu.

Sponsorluğunu üç özel sektör şirketinin yaptığı, il valiliği ve idaresinin desteklediği maratonun 9 Şubat Cuma günü saat 10.00'da başlaması planlanıyor.

Kays el-Hazzali liderliğindeki Ehl-i Hak grubu milletvekili Ahmad Rubai de maratonun "Basra'ya ve halkına saygısızlık" olduğunu öne sürdü.  Rubai, maratonun yalnızca erkeklere açık olması çağrısında bulundu.

Valilik önce direndi, sonra ise vaz geçti

Tepkiler üzerine valilikten yapılan ilk açıklamada, maratonu düzenleyenlerin dini değerleri ve toplumsal gelenekleri korumaya kararlı olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Katılımcılar ve organizatörler dini değerlerin ve geleneklerin ihlalini kabul etmiyor. Maraton organizatörleri sisteme ve genel adaba aykırı davranışlara izin vermeyecektir” denildi.

Ancak daha sonra maraton organizasyonu, valilik kararı ile “toplumun yararına” ortak bir karar verildiğini ve kadınların katılımının iptal edildiğini açıkladı.

Organizasyon yöneticilerine göre, kayıtların açıldığı ilk andan itibaren 24 saat içinde 15 binden fazla kişi kayıt yaptırdı.

Maratonda birinciye 5 milyon, ikinciye 4 milyon, üçüncüye 3 milyon, dördüncüye 2 milyon ve beşinciye 1 milyon dinar ödül verecek.