Irak: Türkiye, Dicle’den su salımı konusunda anlaşmaya hazır değil

Iraklı Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Muhammed Emin Faris, Türkiye’nin Dicle Nehri'nden su salımı konusunda anlaşmaya hazır olmadıklarını söyledi. Faris, Erbil ile Bağdat arasında Kürdistan Bölgesi'nde 4 yeni baraj inşası için teklif bulunduğunu belirtti.

Irak: Türkiye, Dicle’den su salımı konusunda anlaşmaya hazır değil

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid başkanlığında bir heyet, Dünya Gıda Günü vesilesiyle Tarım ve Gıda Örgütü tarafından İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Dünya Gıda Forumu'na katıldı.

Cumhurbaşkanı Reşid ile foruma katılan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Muhammed Emin Faris, Rûdaw TV akşam bültenine katılarak soruları yanıtladı.

Forumda Irak’ın iklim değişikliği, kuraklık, çölleşme ve yer altı sularının tükenmesi nedeniye karşı karşıya kaldığı sorunların ele alındığını belirten Faris, Bu amaçla komşu ülkelerdeki su projelerinin Irak'ın su güvenliğine doğrudan etki etmemesi gerektiğine vurgu yapıldığını söyledi.

Faris, Cumhurbaşkanı Reşid’in üçüncü ülkelere ve uluslararası kuruluşlara, su güvenliğine ilişkin uluslararası anlaşmaların ihlal edilmemesi ve Irak’ta nüfusunun bir kısmının ana kaynağı olan Dicle ve Fırat nehirlerindeki su payının güvence altına alınması konusunda rol oynamaları çağrısında bulunduğunu bilirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın su meseleleri için belirlediği özel elçinin Bağdat'ı ziyaret ettiğini, Ankara ve Bağdat arasında iki protokol imzalandığını belirten Faris, “Ancak Türkiye Dicle Nehri'nden su salınımı konusunda anlaşmaya hazır değil. Önümüzdeki ay Bağdat’tan bir heyet Ankara’da su güvenliği konusunda görüşmelerde bulunacak” dedi.

 Irak Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, İtalya'daki forum kapsamında Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Shu Donio ile görüştüklerini aktardı.

Irak’ın FAO tarafından ülkede sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme programına, güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesine büyük önem verdiğini kaydeden Muhammed Emin Faris, sağlık, eğitim gibi temel hizmetlerin yanı sıra tarım ve sulama uygulamalarının iyileştirilmesi için de çalışıldığını söyledi.

Faris, "Irak'ta yeni barajların inşasına yardımcı olmaları için ülkelerle görüşmeler yapıldı. Erbil ile Bağdat arasında su konusunda görüşmeler yapıldı ve Kürdistan Bölgesi'nde dört yeni baraj inşa edilmesi yönünde bir teklif var" diye konuştu.

Her yıl düzenlenen Dünya Gıda Furumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Latif Reşid de "Su krizinin ele alınması, geleceğimiz ve çıkarlarımız açısından önemli bir ihtiyaçtır. Bu kriz, ülkemizin ekonomisini sürekli tehdit ederek göçmenlerin artmasına ve durumun daha da kötüleşmesine neden oluyor” dedi.