DSG, 54 çocuğu saflarından ayırdığını duyurdu

Rojava Özerk Yönetimi, BM ile varılan anlaşma çerçevesinde 18 yaş altı 54 çocuğu saflarından ayırarak ailelerine geri gönderdi.

DSG, 54 çocuğu saflarından ayırdığını duyurdu

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Çocukları Koruma Ofisi, bugün Rojava’nın Amude kentinde 18 yaş altı reşit olmayan 54 çocuğun ailelerine verilmesi için bir tören düzenledi.

Çocukları Koruma Ofisi Heseke Kantonu Eşbaşkanı Halit Cebir ile DSG temsilcisi ve komutanlarından Agit Agiri çocukların ailelerine verilmesi töreninde basın mensuplarına konuştu.

Agiri, komutanlık olarak tugaylarda yürüttükleri çalışmaların ardından 54 kişinin 18 yaş altı olduğunu tespit ettiklerini ve çocukları ailelerine teslim etme kararı aldıklarını belirtti.

Mazlum Kobani ile BM temsilcisi anlaşma imzalamıştı

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani, Temmuz 2019'da Cenevre’de Birleşmiş Milletler'in (BM) "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi" Virginia Gamba ile görüşmüş, DSG adına belge imzalamıştı.

Rojava Özerk Yönetimi, anlaşma çerçevesinde 2020 yılında Çocukları Koruma Ofisi’ni kurmuştu.

“54 çocuğu askeri güçlerimizden çektik”

DSG de bugün yaptığı açıklamada bu belgeye atıfta bulunarak, “BM ve DSG arasında çocukların ailelerine verilmesi ve orduya alınmamasını öngören anlaşma sonrası, DSG bugün yaşları 15 ila 17 arasında değişen 54 çocuğu güçlerimizden çektik” açıklamasında bulundu.

DSG’nin uluslararası kanunlara ve anlaşmalara uyduğunu belirten Agiri, “Normal koşullarda askerî birliklere alınacak kişilerin kimlik bilgi ve belgeleri incelenir. Ancak Girê Spî ve Serêkaniyê’de yaşanan savaş ve karışıklık yüzünden pek çok kişi kimliğini kaybetti. Bu çocukların saflarımızda yer almasının sebebi de kimliklerinin kaybolması ve bizim onların gerçek yaşını tespit edemememiz” dedi.

“Savaşla büyüyen çocukların yeri okul”

Kararla birlikte bütün çocukları ailelerine teslim edeceklerini aktaran Agiri, çalışmalarını sürdüreceklerini ve kararın kız çocukları da kapsadığını kaydetti.

Çocukları Koruma Ofisi’nden Halit Cebir ise “Suriye’deki savaşın çocuklar üzerinde ciddi etkileri oldu, çocuklar savaş içinde büyüdü ve askerliğe ilgi duydular. Çocukların savaş alanlarına yönelmesindeki nedenlerden biri de budur. Geleceğimiz olan çocukların yeri savaş meydanları değil, okuldur. Bugün ailelerine ulaştırılan 54 çocuk okullarına devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

DSG’nin Suriye’de uluslararası kriterlere göre davranan tek yapı olduğuna vurgu yapan Cebir, ayrıca Cizre Bölgesi’nde daha önce de 150 çocuğun çalışmalar sonucu, saflarından alınıp ailelerine gönderildiği bilgisini verdi.

Rudaw