DSG ile Şam arasında anlaşma

DSG ile Şam arasında anlaşma

Suriye’deki Rus kuvvetlerinin komutanı General Alexander Chaiku ile DSG Komutanı Mazlum Kobani geçtiğimiz günlerde Rojava'nın Haseke şehrinin Amude kasabasında bir araya geldi. Görüşme, Rusya himayesinde Suriye Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı ve DSG arasında varılan anlaşmanın ikinci aşamasını konuşmak amacıyla gerçekleştirildi.

Suriye’deki Rus kuvvetlerinin komutanı General Alexander Chaiku ile DSG Komutanı Mazlum Kobani geçtiğimiz günlerde Rojava'daki Haseke şehrinin Amude kasabasında bir araya geldi. Görüşme, Rusya himayesinde Suriye Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı ve DSG arasında varılan anlaşmanın ikinci aşamasını konuşmak amacıyla gerçekleştirildi.

Kobani,konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bölgenin huzur ve güvenliği için Rus güçlerinin Amude, Til Temir ve Ayn İsa’ya geçmesi üzerine anlaştık” dedi.

DSG Sözcüsü Bedran Çiya Kurd, DSG ve Rusya arasındaki anlaşmanın Suriye Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı ile imzalanan askeri anlaşma şartlarının bir sonraki aşaması olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’a demeç veren Kurd, rejimle yapılan anlaşmanın Rusya tarafından desteklendiğini söylerken, Rus askeri polisi iki taraf arasındaki anlaşma şartlarının uygulanmasını izlemek için bölgede konuşlandı.

Kurd açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Bu konuşlanma, Suriye ordusuyla sınırda konuşlanmayı öngören askeri anlaşmanın ilk adımı tamamladıktan sonra Amude, Til Temir ve Ayn İsa’da ABD askerlerinin yerine sabit noktalar kurdukları anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Söz konusu anlaşma, Suriye sınır muhafızlarının Fırat Nehri’nin doğusundaki Halep kırsalında yer alan Arima ve Menbiç’ten başlayıp, Kobani ve Cezire’ye kadar sınır boyunca konuşlanmasını içeriyor.

Kürt yetkililere göre yapılan anlaşma, siyasi konulara girmeden askeri yönlerle sınırlı kaldı. 2018 yazında tek taraflı ilan edilen sivil yönetim ve öz yönetimin geleceğini içermiyor. Kurumlar ve yönetim organları çalışmalarına devam ediyor.

DSG’den üst düzey bir heyet, Rojava'ya yönelik askeri Harekatı’nın başlamasından iki gün sonra Rusya’nın himayesinde Şam'da askeri komutanlarla bir toplantı yaptı.

Çiya Kurd konuya dair şunları söyledi;

“Şimdiye kadar Rusya aracılığında Şam ile yapılan görüşmeler, tamamen askeri meseleler üzerineydi. Moskova’nın verdiği sözlere rağmen Şam ile henüz siyasi diyalog başlatmadık. Şam, hızlanan koşulların ardından siyasi meseleleri ve bölgenin geleceğini tartışmak için diyalog kurma niyetinde değil. Rusya tarafında ise Türkiye'den herhangi bir diyalogu engelleme tavrı var gibi görünüyor.”

ABD'nin bölgeden çekilme kararını eleştiren Çiya Kurd sözlerini şöyle sürdürdü;

“ABD’nin yaptığı, Türkiye’nin Gire Spi’ye operasyon düzenlemesi için yeşil ışık yakmak gibiydi. ABD’nin çekilmesi, hem Türkiye hem de Rusya ile güvenlik ve askeri boşluğu doldurmak için yapılan doğrudan koordinasyon ile geldi. ABD’nin varlığı, Suriye’nin kuzeydoğu bölgelerini bu üç ülke arasında bölmek için petrol bölgeleri ile sınırlıydı.”

Çiya Kurd, DSG’nin ülkenin batısındaki İdlib savaşına katılımını reddederek, “Bu güçler anayasal olarak tanınıyorsa terör, Türk operasyonları ve Suriye halkının savunmasında ulusal görevlerini yerine getirir” dedi.