DSG Komutanı açıkladı; Ruslar ve Suriye ordusu çekiliyor mu?

Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) bağlı Gre Spi Askeri Konseyi Komutanı Riyad Halef, Rus ve Suriye hükümet güçlerinin Ayn İsa kasabasından çekildiği yönündeki haberleri yalanlayarak, "Çekilmeyle ilgili tüm haberler gerçeği yansıtmıyor" dedi.

DSG Komutanı açıkladı; Ruslar ve Suriye ordusu çekiliyor mu?

Rus basını, Rusya ve Suriye hükumet güçlerinin stratejik Ayn İsa kasabasından çekildiklerini yazdı.

Gre Spi Askeri Konseyi Komutanı Riyad Halef, "Rus kuvvetlerinin Ayn İsa'dan çekildiğine ilişkin bilgiler yanlış. Ne Ruslar ve ne de Suriye rejimi güçlerinin çekilmesi söz konusu değil. Öte yandan biz de her türlü olasılığa hazırız” diye konuştuş.

Halef, "Suriye hükümet güçleri mevzilerinde, Rus güçleri de Ayn asa ve Tel-Samin'deki üslerinde" diye ekledi.

Konuya ilişkin ne Rus yetkililerden ne de Şam’dan henüz herhangi bir açıklama gelmedi.

Rûdaw’da yer alan haberde, Rus Avia.pro haber ajansı, daha önce Türkiye destekli silahlı grupların bölgeye girmesini önlemek için Ayn İsa’da korulan üç Rus askeri üssünün boşaltıldığını yazdı.

Suriye muhalefetine bağlı medya kuruluşlarına dayandırılan haberde, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) yoğun topçu ateşinin ardından Suriye ordusunun geri çekildiğini, ardından Rus kuvvetlerinin de üslerinden helikopter koruması altında çekildiği bilgisine yer verildi.

Haberde ayrıca, geri çekilen güçlerin Rakka'nın kuzeyindeki Til Semin köyü bölgesine konuşlandırıldığı belirtildi.

Ayn İsa stratejik önemde

Fırat nehrinin doğusundaki Ayn İsa, Suriye ve Rojava’nın büyük şehirlerini birbirine bağlayan M4 karayolu üzerinde yer alıyor.

Rakka’nın kuzeyindeki Ayn İsa, Rakka-Kobani, Kobani-Kamışlo yollarını da birbirine bağlayan statejik bir kavşak görevi görüyor.

M4 otoyolunun üzerindeki bu stratejik kavşak Rojava Özerk Yönetiminin denetimindeki bölgenin en önemli bağlantı noktalarından biri durumunda.

DSG’nin kontrolündeki kasabaya, TSK ve SMO’nun Ekim 2019’daki operasyonundan sonra Rus ve Suriye hükumet güçleri de yerleşti.

Kasabanın kuzeyi Türkiye ve Türkiye destekli silahlı grupların kontrolünde.