DSG Sözcüsü Kino: 'Saldırılar yoğunlaştı'

DSG Sözcüsü Kino Gabriel, Ayn İsa çevresinde çatışmaların devam ettiğini, Türkiye destekli grupların taarruzuna karşılık verildiğini söyledi.

DSG Sözcüsü Kino: 'Saldırılar yoğunlaştı'

Rojava’nın Ayn İsa ilçesi kırsalında Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Türkiye’ye bağlı silahlı gruplar arasında bir haftadan bu yanadır şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Rûdaw bültenine katılan DSG Sözcüsü Kino Gabriel, bölgedeki gelişmeler hakkında son durumu aktardı.

Gabriel, “Ayn İsa ve çevresinde çatışmalar devam ediyor. Son bir haftada Türkiye’nin desteklediği çetelerin saldırıları yoğunlaştı. Bölgedeki köylere sızmaya çalışıyorlar ve güçlerimiz bu saldırılara karşılık verdi” dedi.

“DSG olarak meşru savunma temelinde bölgeye yönelik her türlü saldırıya gerekli karşılığı veriyoruz” diyen Gabriel, Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı grupların ilerleme sağlayamadıklarını söyledi.

Kino Gabriel, “Bu saldırılar Ayn İsa’yı Suriye hükümetine teslim etmeniz için bir baskı mı” sorusuna, “Bunun hangi amaçla yapıldığını şu an söylemek zor. Fakat Ayn İsa ve Til Temir’e yönelik süren bir saldırı var. Türkiye’nin bölgede çıkarları var. Bu temelde bu saldırılar gerçekleştiriliyor” yanıtını verdi.

Rusya Ayn İsa’nın Suriye hükümetine teslim edilmesini istemişti

DSG, 7 Aralık’ta yaptığı açıklama ile Rusya ve Suriye hükumetleri ile bir süredir Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının hedefinde olan stratejik Ayn İsa ilçesi konusunda bir anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Anlaşmaya göre ilçenin belli yerlerinde “ateşkesi denetlemek için” ortak kontrol noktaları kurulacaktı.

Bu konuda bir basın açıklaması yapan Gire Spi Askeri Meclisi Komutanı Riyad Halef, Ayn İsa’nın doğu, batı ve kuzeyindeki M4 yolu üzerinde 3 ortak askeri nokta inşasına karar verdiklerini belirtmişti.

Öncesinde de Ayn İsa'daki Rus üssünde, Rus ve Suriye ordusundan subayların DSG komutanları ile bir araya gelmişti.

Toplantının içeriğine ilişkin basına bilgi veren Ayn İsa Askeri Meclisi’nden bir kaynak, Rus subayların DSG’ye, TSK ile Türkiye destekli silahlı grupların ilçeyi “işgal etme” tehdidinin ciddi olduğunu bildirdiğini ve “Türk tehdidinin önünü kesmek için” Ayn İsa’nın idari ve askeri olarak Suriye rejim güçlerine teslim edilmesini talep ettiğini aktarmıştı.

Ayn İsa’nın stratejik konumu

Bir süredir TSK ve Türkiye destekli silahlı grupların hedefinde olan Any İsa ilçesi, Rakka’nın kuzeyinde bulunuyor.

Kamışlo, Kobani ve Minbic’i birbirine bağlayan ilçe, stratejik M4 karayolu üzerinde bulunuyor.