İlham Ahmed'den Türkiye'nin saldırılarına tepki: Amaçları Kürtler ve Kürdistan’dır!

Türk devletinin saldırılarına tepki gösteren Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ahmed, amaçlarının Kürtler ve Kürdistan olduğunu söyledi.

İlham Ahmed'den Türkiye'nin saldırılarına tepki: Amaçları Kürtler ve Kürdistan’dır!

Süleymaniye’de düzenlenen bir seminere katılan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ahmed, gündemdeki konulara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Xak Salonu’nda düzenlenen seminere, aydın, yazar, aktivist ve gazetecinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Bölgede önemli gelişmeler ve büyük krizlerin olduğunu anlatan İlham Ahmed, “Ukrayna savaşı tüm dünyayı etkiledi, herkes bundan zarar görüyor. Kültürel, ekonomik ve sosyal alanlara zarar vermektedir. Devlet mekanizması iflas etti, parçalandı. Dışarıda savaşmaktan korkan Türk devleti güvenlik gerekçesiyle Suriye, Irak, Ermenistan ve Libya’da savaşıyor. İran da saldırılarını dışarıda yapıyor. Kriz tüm dünyada derinleşti. Gıda, gaz ve petrol krizi var. Suriye üç bölünmüş durumda. Baas rejimi, Özerk Yönetim, Türk çeteleri ve kendini muhalif gören kesimler var. Yapılan toplantılardan hiçbir sonuç alınmadı” diye belirtti.

Rojava’daki krize değinen İlham Ahmed şunları söyledi: “Kuzey ve Doğu Suriye, kriz ve saldırıların ortasında var oldu. Türkiye bugün hâlâ saldırıyor, ‘terör’ adı altında bölgeyi işgal etmekte ısrar ediyor. Türkiye, Misak-i Milli anlayışıyla bölgeyi işgal etmek istiyor. Erdoğan ve partisi, seçimi kaybedecekleri görülüyor. Bu yüzden saldırıyorlar.

Kürt tarafların tutumuna dikkat çeken İlham Ahmed, “Soykırım konusundaki tavrımız aynı olmalı. Pek çok parti çıkarları için çalışıyor, saldırı Kürtlerin tamamına yönelik. İyi ya da kötü Kürtler değil, tüm Kürtleri kendilerine hedef seçmişler. Soykırım saldırılarına karşı Kürtler ortak bir çatı altında olmalıdır. Askeri ve siyasi bir çatı olmalı. Bunun üzerinde durulmalı ve yapılmayacak bir şey de değildir.

Efrin’de durum çok ciddi, adam kaçırmalar, cinayetler, tutuklamalar, dayak ve yağmalar oluyor. Ciddi bir durum var. Dışarıda Kürtlere ilgi büyüktür, Efrin daha çok konuşulursa bu durum da değişecek. Bir statünün oluşturulmasını istiyoruz. Ekonomik durum iyi değil, Rojava’da her zaman savaş var. Suriye halkı ile demokratik bir Suriye mümkündür. Temaslar var, toplantılar var.”

Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarını da değerlendiren İlham Ahmed, “Türkiye son saldırılarla Güney’i boşaltmak istiyor, PKK’yi bahane etmesi boştur. Tarihe bakalım, Kürtleri katlediyorlar, PKK’ye neden saldırıyor, PKK biterse Hewlêr ve Süleymaniye’yi de ortadan kaldıracaklar. Amaç Kürtler ve Kürdistan’dır. Tutum net olmalıdır. Güney ve Irak halkının uluslararası toplumda haklarını talep etme ve tepkisini gösterme hakkı var” dedi.