DSG'den 'Şam formulü anlaşması' iddialarına ilişkin açıklama

Rojava’daki Rus güçlerinin, Suriye Demokratik Güçleri'nin stratejik Ayn İsa ilçesini Suriye hükümetine bağlı güçlere teslim etmesini istediği haberinin basına sızmasının ardından farklı bilgiler gelmeye devam ediyor.

DSG'den 'Şam formulü anlaşması' iddialarına ilişkin açıklama

Türkiye'nin 15 Kasım'dan bu yana aralıksız şekilde bombardıman altında tuttuğu Ayn İsa'nın Şam'a verileceği iddiasını yalanlayan bir açıklama geldi.

DSG Sözcüsü Kino Gabriel, "Türk devletinin bu saldırılarla yeni alanlar işgal etmek istediğini" savunurken, “Rusya ateşkes konusunda garantör ülke ancak sorumluluğunu yerine getirmiyor” ifadesini kullandı.

DSG, Rus güçleri ve Şam hükümeti arasında 9 Ekim'de Ayn Îsa’da ortak üç gözlem noktası kurulması anlaşmasının olduğunu hatırlatan Gabriel, “Olası gelişmeleri bizler zaten paylaşıyoruz. Eyn İsa’nın hükümete bırakılacağı iddiaları gerçek dışıdır. Herhangi bir gelişme olduğunda bizler kamuoyunu resmi olarak bilgilendiriyoruz” diye konuştu.

DSG Sözcüsü Gabriel, şunları söyledi:

“Rusya kendi çıkarları için Türk devletine tepki göstermiyor. Bu bizim açımızdan yeni bir gelişme değildir. Bunu savaş esnasında da net bir şekilde gördük. O yüzden farklı beklentilerimizin olmaması gerekir.”

Türkiye'nin anlaşmada belirlenen sınırların dışına çıkmasının engellenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Gabriel “Tabi Türk devletinin saldırılarını ve hak ihlallerini durdurması ve ateşkes kuraları çerçevesinde hareket etmesi için üzerinde belirli bir baskının olduğuna da inanıyorum. Güçlerimiz anlaşmalara bağlı ve ateşkesi uygulamaktadır. Olası durumda meşru savunma çerçevesinde direneceğiz ve bölgeye yönelik saldırılara cevap vereceğiz. Anlaşmaya imza atan diğer güçlerin bu saldırılara sessiz kalmaması gerekiyor” dedi.