DSM: Anayasa çalışmalarına katılmazsak uymayız

DSM: Anayasa çalışmalarına katılmazsak uymayız

Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi üyesi Hikmet Habib, Suriye Muhalefeti Müzakere Heyeti’nin Suriye Anayasa Komitesi’nin anayasa çalışmalarında yer almamaları durumunda hazırlanacak anayasaya uymayacaklarını söyledi.

DSM yetkilileri, Suriye krizinin çözümüne ilişkin merkezi olmayan bir sistem önerirken, anayasa için bir taslakmetin  hazırladıklarını belirtiyor.

K24’e konuşan DSM Başkanlık Konseyi üyesi Hikmet Habib, “Biz, Suriye krizinin merkezi olmayan ve demokratik bir sistemle çözüme kavuşacağını düşünüyoruz. Bu prensiplere dayanan bir anayasayla çözüm sağlanır” dedi.

Hebib, “Şimdiye kadar yeni anayasayı hazılama çalışmlarında temsilcilerimiz yer almadı. Ama sözkonusu çalışmalara katılırsak, demokratik ve merkezi olmayan bir sistem önereceğiz” ifadelerini kullandı.

Siyasi gözlemciler, tarafların Suriye’de yeni kurulacak sisteme dair derin görüş farklılıklarından dolayı anayasanın kısa zamanda hazırlanamayacağı görüşünü paylaşıyor.

K24’e konuşan siyasi yorumcu Ferid Sadun, Suriye’nin bazı bölgelerinde çatışmaların devam ettiğini belirterek, “Bu koşullarda anayasanın hazırlanabilmesi zor” dedi.

Ferid Sadun, “Rejim anayasa hazırlama çalışmalarına katılıyor ancak kendi menfaatlerine uymadığını görürse, hazırlanacak anayasaya uymaz” şeklinde konuştu.

LİSTEDE 2 KÜRT

Suriye Muhalefeti Müzakere Heyeti’nin Suriye Anayasa Komitesi listesi, basın mensuplarıyla paylaşılmıştı.Heyet Başkanı Nasır El Hariri tarafından açıklanan listede 50 isim yer almıştı.

Listede, Suriye muhalefeti ile aynı cephede yer alan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) Hewas Egid ve Zehra Muhammed’in adına da yer verilmişti.

Geçtiğimiz ay açıklama yapan Suriyeli muhaliflerin Moskova grubu temsilcisi ve Suriye Değişim ve Özgürlük İçin Halk Cephesi Başkanı Kadri Cemil, muhaliflerin garantör ülkelere (Rusya, İran ve Türkiye) anayasa komitesinin oluşturulması için aday listesi gönderdiklerini belirtmişti.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Moskova ve Ankara’nın Suriye Anayasa Komitesi’nde KürtlerWin de temsil edilmesi konusunda temas halinde bulunduğunu belirterek, Kürtler’in komiteye katılacağını kaydetmişti.

ENKS Yöneticisi Kawa Ezizi de kendilerinin Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) çatısı altında Anayasa Komitesi'nde yer alacaklarını açıklamıştı.