Duhok'ta Kürtler Bağdat'ı protesto ediyor

Bugün Duhok vilayetinde Irak’ın Kürdistan Bölgesi bütçesini kesmesi ve kerkük olayları protesto ediliyor.

Duhok'ta Kürtler Bağdat'ı protesto ediyor

Duhok'ta toplanan binlerce kişi ellerinde Kürdistan bayrağı ve Kerkük'teki gösterilerde yaşamını yitiren 4 şehidin fotoğraflarının yer aldığı pankartalar açarak Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik politikalarını protesto ediyor. 

Duhok’ta Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesinin bütçesini kesmesi ve Kerkük’te Kürt göstericilerin üzerine ateş açarak 4 kişinin şehit edilmesi protesto ediliyor.

Duhok’taki protestoya çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile vatandaşlar katılıyor.

Protesto alanında bulunan Duhok Valisi Eli Teter Rûdaw’a yaptığı açıklamada, "Mitingimiz herşeyden önce Kerkük halkıyla, onların haklarının korunması, şehitleri, yaralılarıyla dayanışmak içindir. Anayasanın uygulanmasını istiyoruz. Özellikle 140’ıncı maddenin uygulanmasını. Ayrıca iki başbakan (Irak-Kürdistan) arasında imzalanan anlaşmalara uyulmasını talep ediyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin Bağdat’a karşı tüm sorumlulukları yerine getirdiğini belirten Teter “Tüm gelirlerimizi Bağdat’a teslim ettik. Son bir kaç aydır maaş gönderilmiyor. Burada sadece mali, ulusal ve bölgemizin anayasal haklarımızı talep ediyoruz. Bu halkın sesini Bağdat’a duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı

Kerkük’te Heşdi Şabi’ye bağlı bir grubun bazı Arap ve Türkmen gruplarla birlikte 5 gün boyunca Kerkük- Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından 2 Eylül’de Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 4 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 15 kişi de yaralandı.

Diğer  yandan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Peşewa Hewramani dün yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin, Kürdistan Bölgesi memurları için göndermesi gereken 940 milyar dinardan sadece 500 milyar dinar gönderme kararı aldığını söyledi.