Dünya basını, Mesut Barzani'yi IŞİD'e karşı bizzat savaşan tek lider olarak tanımladı

Dünya basını, Peşmerge Güçleri’ni terör örgütü IŞİD’i karada yenen tek güç, Başkan Mesud Barzani’yi de örgüte karşı bizzat savaşan tek lider olarak tanımladı.

Dünya basını, Mesut Barzani'yi IŞİD'e karşı bizzat savaşan tek lider olarak tanımladı

IŞİD’in ortaya çıkmasıyla dünya yaşanan katliamlarla irkilmişti. Tüm dünyanın büyük bir korku ve endişe yaşadığı bir dönemde Peşmerge Güçleri, IŞİD’i karada yenen tek güçtü. Kendisini her zaman bir Peşmerge olarak gören Başkan Mesud Barzani ise IŞİD’e karşı bizzat savaşan tek siyasi liderdi. Dünya basını, uluslararası toplum ve dünya liderleri Başkan Barzani’nin liderliğini ve Peşmerge Güçleri’nin kahramanlığını hiçbir zaman unutmadı ve göz ardı etmedi.

Başkan Barzani ve François Hollande

Hollande Kürdistan Bölgesi'ni İki Kez Ziyaret Etti 

Dünya liderleri gerek bizzat Kürdistan Bölgesi’ne gelerek, gerek telefon görüşmeleriyle Başkan Barzani’ye teşekkür ederek, Peşmerge Güçleri’nin rolünden övgüyle söz etti.

Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, biri 2014 biri de 2017 olmak üzere Kürdistan Bölgesi’ni iki  kez ziyaret etti.

Peşmerge Güçleri ve Başkan Barzani’nin üstlendikleri rolden övgüyle söz eden Hollande, Başkan Barzani ile birlikte savaş cephesine gitti. 

Başkan Barzani ve François Hollande

Biden'dan Başkan Barzani'ye Teşekkür

Peşmerge Güçleri, 2016’da gücünün zirvesindeki IŞİD’i yenilgiye uğrattı. Bu yenilgi IŞİD efsanesinin Peşmerge’nin eliyle son bulmasına vesile olacaktı.

Dönemin ABD Başkan Yardımcısı şimdinin ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Barzani’yi telefonla arayarak teşekkür etti.

Başkan Barzani’nin liderliğini takdir eden Biden, Peşmerge Güçleri’nin rolünden övgüyle söz ediyordu.

Kürtlere ve Peşmerge Güçleri’ne bağlılığını dile getiren Biden, ülkesinin Kürtlere ve Peşmerge Güçleri’ne destek vermeye devam edeceğini kaydetti.

Başkan Barzani

Başkan Barzani

BBC, IŞİD’le ilgili yayınladığı geniş kapsamlı bir belgeselde Başkan Barzani’nin görüşlerine yer verdi. Belgeselde Başkan Barzani ve Peşmerge Güçleri’nin tüm insanlık adına IŞİD’e karşı savaştığı vurgulanıyordu. Belgeselde ayrıca, dünya liderlerinin Başkan Barzani ve Peşmerge hakkındaki görüşlerine de yer veriliyordu.

CNN’in ünlü yorumcusu Christiane Amanpour, Musul operasyonunun üçüncü gününde hazırladığı proagramda Başkan Barzani’yi konuk etti.

Başkan Barzani, operasyonun aşamalarını ve sonradan bire bir gerçekleşecek öngçrülerini paylaşıyordu.

Başkan Barzani ve Ashton Carter

Carter'dan Erbil'e Destek Ziyareti 

Dönemin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 2016’da Erbil'e gelerek  Başkan Barzani ile bir araya geldi.

Carter, teröristlerin bozguna uğratılması ve IŞİD ile mücadelede öncü güç olmalarından dolayı Başkan Barzani ve Peşmerge Güçlerine teşekkür etti. Carter, ülkesinin Peşmerge'ye lojistik ve mali desteğin sağlanması konusunda yapılan anlaşmaya bağlı kalacağını teyit etti.

Görüşme sonunda IŞİD’le mücadele üstün başarı gösterdiklerinden dolayı dört Peşmerge'ye Carter tarafından başarı madalyası takıldı.

Wall Street Journal (WSJ) Musul Barajı’nın kurtarılmasıyla ilgili haberinde şu ifadelere yer veriyordu:

“Bubi tuzakları ve mayınlarla dolu alanda ilerlemek oldukça zordu. Ancak kara harekatının ikinci gününün sonu itibariyle Peşmerge Güleri, Irak askerleri ve ABD'nin hava saldırılarının desteğiyle, kırılgan barajın kontrolünü geri kazanmayı başardı ve IŞİD mensuplarını barajdan sürdü.

Kürt yetkililer, alandaki başarılarının, Musul gibi başka toprakları geri kazanmak için başlatılacak geniş kapsamlı bir saldırının yolunu açabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama, Musul Barajı'nın işgalinin ileriye dönük önemli bir adım olarak niteledi ve ABD'nin yardımlarının onunla sınırlı olmayacağını belirtti.”

Başkan Barzani ve Ursula von der Leyen

Von Der Leyen'den Destek ve Teşekkür Ziyaretleri 

Dönemin Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Erbil’i birkaç ziyaret ederek en zor zamanlarda Kürdistan Bölgesi’ne desteğini gösterdi.

Başkan Barzani’yle görüşmeler gerçekleştiren Ursula von der Leyen, Başkan Barzani ve Peşmerge Güçleri’ne teşekkür etti.

Şubat 2109’da Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’na katılan dönemin Güvenlik Konseyi Başkanı şimdinin Başbakanı Mesrur Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi heyetiyle iki kez bir araya geldi.

Kürtlerin kendileriyle beraber IŞİD’e karşı ön cephede savaşıp kurbanlar verdiğini vurgulayan Alman Bakan, Kürtlerin ve diğer kesimlerin doğrudan katılımı ile bölgede barışın gerçekleşeceğini kaydetti.

Alman Bakan, “Kürtler IŞİD’e karşı mücadelede bizimle birlikte ön safta savaştılar ve çok kurban verdiler. Ezidiler de önümüzde sürece katılmalı. Bu şekilde barış sürdürülebilir” diye konuştu.

IŞİD’in dünya korku saldığı dönemde sahadaki tek lider Başkan Barzani ve tek silahlı kuvvet Peşmerge Güçleri’nin başarısı ve özverisi uluslararası toplumun hafızasındaki yerini koruyor. / K24