Binlerce kişi Haşdi Şabi'nin gizli cezaevlerinde tutuluyor

Uluslararası insan hakları örgütleri, Irak’ta onlarca gizli cezaevinde binlerce kişinin insanlık dışı uygulamalara maaruz bırakıldığını bildiriyor.

Binlerce kişi Haşdi Şabi'nin gizli cezaevlerinde tutuluyor

Uluslararası insan hakları örgütleri, Irak’ta onlarca gizli cezaevinde binlerce kişinin insanlık dışı uygulamalara maaruz bırakıldığını bildiriyor.

Irak’ta Şii Haşdi Şabi milislerine bağlı bazı grupların  birçok insanı kaçırdığı, kimsenin bilmediği gizli cezaevlerinde işkenceye maaruz bıraktığı bildiriliyor. Sözkonusu cezaevlerinde çok sayıda Kürt vatandaşının da olduğu kaydediliyor.

Haftalık Bas (Soranî) Gazetesinin konuya hakim bir kaynağa dayandırdığı raporuna göre, Haşdi Şabi içerisindeki bazı grupların özel de ise Esayib Ehli Heq grubunun gizli cezaevlerinde binlerce Arap Sunni ve Kürt vatandaşı işkence görüyor.

Sözkonusu kaynak,  Kerkük ve Xurmatû işgali sonrası Haşdi Şabi milislerinin çok sayıda Kürt vatandaşı kaçırdığını ve kaçırılanlardan bir haber alınamadığınıbelirtiyor. Tahminlere göre  kaçırılan vatandaşlar, Haşdi Şabi’nin gizl cezaevlerinde tutuluyor.  

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) yayınladığı bir raporda Haşdi Şabi’nin 643 kişiyi kaçırdığını ve kaçırılanların akibetinin bilinmediğini duyurdu.

Amnesty International’ın raporuna göre Haşdi Şabi’nn sözkonusu insanları Irak’ın Selhatin Vilayeti’nin Enbar’a bağlı Seqlaviye kentinden kaçırdı.

Amnesty International bir süre önce de yayımladığı bir raporda Irak’ta IŞİD’in elinden kaçmayı başaran insanların sorgu adı altında gizli cezaevlerindeinsanlık dışı uygulamalra maaruz kaldığını açıklamıştı.   

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Uluslararası Raporları Değerlendirme ve Yanıt Verme Yüksek Komitesi Başkanı Dr. Dindar Zebari , Haşdi Şabi milislerinin  Xurmatû kentine yönelik vahşi  saldırısında, 400 vatandaşı katlettiğini, 200 Kürt vatandaşı kaçırdığı ve 1200 evi ise yaktığını açıkladı. Zebari, Şii milislerin Kerkük ve Xurmatû başta olmak üzere Kürdistan İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri’nin demografik yapısını değiştirmeye çalıştığını kaydetti.

Bas Gazetesi’ne konuşan  Irak Parlamentosu eski Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Hesen Cîhad şunları dile getirdi: “Elbet ben Haşdi Şabi’ye ait gizli cezaevlerinin olup olmadığı hakkında net birşey söyleyemem. Ancak Güvenlik Komisyonu üyesi olduğum dönemdei cezaevlerini dahi ziyaret etme hakkım bulunmuyordu! Ancak özel izin almamız gerekiyordu.”

Hesen Cîhad, IŞİD saldırıları başlamadan önce Irak’ta gizli cezaevlerinin bulunduğua dair iddalar olduğunu, ancak Bağdat hükümetinin bunu reddettiğini sözlerine ekledi.

2014 tarihinde IŞİD’in saldırıya geçmesi ile birlikte Şii Lider Ali Sistani’nin çağrısı ile Irak’ta bulunan tüm Şii silahlı gruplar Haşdi Şabi milisleri (Gönüllü Halk Birlikleri) adı altında bir oluşuma gitmişti. 60’ın üzerinde gruptan oluşan Haşdi Şabi’nin önde gelen grupları direkt İran’dan talimat alıyor. Irak Parlamntosu bu yıl içerisinde Şii Haşdi Şabi milislerini Irak Güvenlik Güçleri olarak kabul ederek resmiyet kavuşturmuş ve  maaşa bağlamıştı.

basnews