Duran Kalkan'dan 'iktidarla görüşme' itirafı: 'En çok AKP ile görüştük'

PKK yöneticilerinden Duran Kalkan, örgüt yöneticilerinin kırmızı, sarı, gri gibi çeşitli listelere alındığını belirterek, “PKK yönetimini bulmak ve vurmak için seferber olmuşlar, oradan alacakları sonuçla da 14 Mayıs'ta seçim kazanmak istiyorlar. Bu da çok açık” dedi.

Duran  Kalkan'dan 'iktidarla görüşme' itirafı: 'En çok AKP ile görüştük'

Medya Haber TV’ye konuşan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, İmralı'da tutuklu Abdullah Öcalan’dan uzun süredir haber alınamadığını ifade ederek “Şimdi seçim var deniliyor. Yine herhangi bir değişiklik yoktur” diye konuştu.

Avrupa İşkencenin Önlemesi Komitesi’nin (CPT) Eylül’de İmralı’ya giderek hazırladığı raporu Mart’ta hükümete gönderdiğini hatırlatan Kalkan, raporun içeriği hakkında bir bilgileri olmadığını söyledi.

“Eylemsizlik kararına uygun davranıyoruz”

6 Şubat'taki Maraş depremlerinin “eylemsizlik” kararı aldıklarını ve ardından “provokasyonlara taraf olmamak” amacıyla seçime kadar uzattıklarını vurgulayan Kalkan, “Aldığımız kararlara, yaptığımız açıklamalara uygun davranıyoruz. Tek yanlı ateşkes, tek yanlı eylemsizlikle savaş durdurulamıyor. Savaşın da ateşkesin de çift taraflı olması lazım” ifadelerini kullandı.

Duran Kalkan, buna karşın TSK’nın Zap-Avaşin, Hakkari, Mardin, Dersim, Diyarbakır ve diğer yerlerde operasyonlarını sürdürdüğünü dile getirdi.  

“Süleymaniye saldırısı seçimlerle alakalı”

Süleymaniye’de Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’yi hedef alan saldırıdan önce Duhok’ta iki helikopterin düştüğünü, ardından Türkiye’nin Süleymaniye Havaalanı'na uçuşları durdurduğunu belirten Kalkan, bu gelişmelerin 14 Mayıs seçimleri ile alakalı olduğunu savundu.

Mazlum Abdi’nin “Bu ilk değil daha önce de benzer saldırılara maruz kaldım” şeklinde açıklama yaptığını hatırlatan Kalkan, “Gerçekten de nasıl bir takip altında olduklarını gördük” diye konuştu.

“Oslo görüşmelerinde şunu hep hissediyorduk”

Bundan 10 yıl önce Oslo'da görüşmeler olduğunu anımsatan Duran Kalkan, “Oslo'daki MİT heyetinin söylemlerinden hep şunu duyuyorduk, hissediyorduk. Ne zaman öleceğimizi bekliyorlar. Yani bizi onunla tehdit ediyorlardı. Yönetiminiz yaşlanmış, uzun süre yaşayamaz, öleceksiniz. Bu mücadeleyi kimse devam ettirmez gibi” dedi.

“Ölüm listeleri oluşturmuşlar”

PKK ve KCK yöneticilerinin hepsinin kırmızı, sarı, yeşil ve gri gibi listelere alındığını aktaran Kalkan, şu ifadeleri kullandı:

“Bunlar böyle arananlar listesi değil, alenen öldürülecekler listesi. Dünyada kim bir başkasını öldüreceğim derse, herkes onun gırtlağını sıkarlar. Türk devleti liste liste açıklamış. Onlarca isim, yüzlerce isim. Ben bunları öldüreceğim diyor. Her gün de öldürüyor; kimseden çıt çıkmıyor. Akıl alacak gibi değil. Dünyada bir örneği yoktur. Evet, arananlar listesi oluyor ama öldürülecek listesi yayınlayan tek devlet Türk devletidir. Kürtleri öldüreceğim, diyor, kimsenin sesi çıkmıyor.”

Kalkan, “PKK yönetimini bulmak ve vurmak için seferber olmuşlar, oradan alacakları sonuçla da 14 Mayıs'ta seçim kazanmak istiyorlar. Bu da çok açık. Geçmişte yaptılar, biraz etkisi oluyor. Şunu hesap ediyorlar; PKK yönetiminden, Kürtlerden, öne çıkmış Kürtlerden bazılarını vurursak ırkçı, şoven, faşist, milliyetçi, Türkçü çevrelerden oy alır, bu oyları birleştirir, seçim kazanırız. Bugün Tayyip Erdoğan'ın seçim propagandası tamamen bunun üzerine oturtulmuş” diye konuştu.

“Kandil'e de elçi gönderdiler”

Seçimlere ilişkin konuşmalarının medyada “cımbızlanarak” yorumlandığını savunan Duran Kalkan, iktidar ve muhalefetin birbirini “PKK üzerinden suçladığını” söyledi.

Bunun “tuhaf bir durum” olduğunu belirten Kalkan, “Seçim propagandalarını hepsini bize karşı, bizimle mücadele üzerine oturtmuşlar. Öbürü senin PKK ile ilişkin var diye onu bunu suçluyor. Halbuki PKK ile en çok AKP’nin ilişkisi oldu. İmralı'ya da gittiler, görüşmeler yaptırdılar, Kandil'e de elçi gönderdiler. Tayyip Erdoğan yönetimi gönderdi. Oslo'daki görüşmelere de Tayyip Erdoğan yönetimi gönderdi. MİT Başkanı gitti, görüşmeler yaptı” yorumunu yaptı.

Kalkan, “Şimdi bazıları da gerçekten PKK ile ilişkili olmak suçmuş gibi bu baskı altında kalıyor. Biz değiliz, diyorlar. Kendileri yaptılar o kadar. Niye bu görülmüyor?” diye ekledi.

“İkinci yüzyıl Türkiye'si böyle olmamalı” diyen Kalkan, “Bu iktidar yıkılmalıdır. Tarihe gömülmesi lazım. Böyle bir yönetim altında Türkiye'nin geleceği olmaz, birliği olmaz, özgürlüğü, demokrasisi olmaz” dedi.