Ekrem İmamoğlu'nun HDP ve Kürt seçmen yorumu

T24'ten Şirin Payzın'a konuk olan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 24 Haziran seçimleriyle ilgili görüşlerini paylaştı. Kürt seçmenlerle bağ sorununun olmadığını, özgürlük, eşitlik fırsatlarını anlatırken herkesi kapsadığını dile getiren İmamoğlu, "Kürt hemşerilerimin kararlarının net olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Ekrem İmamoğlu'nun HDP ve Kürt seçmen yorumu

T24'ten Şirin Payzın'a konuk olan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 24 Haziran seçimleriyle ilgili görüşlerini paylaştı. Kürt seçmenlerle bağ sorununun olmadığını, özgürlük, eşitlik fırsatlarını anlatırken herkesi kapsadığını dile getiren İmamoğlu, "Kürt hemşerilerimin kararlarının net olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Her şey çok güzel olacak' sloganının sahadan çıktığını, umudu yeşerten bir cümle olduğunu dile getiren İmamoğlu, 7 insan tarafından haklarının yendiğini; bunu normal karşılamadığını ama daha fazla motive olduğunu vurguladı.

Şirin Payzın'ın metropollerde Cumhur İttifakı'na karşı olan demokratik adayları destekleme stratejisini kastederek, "HDP hala bu desteğini sürdürüyor. Parti olarak çekmeyeceğini söyledi. Fakat Kürt seçmen sizden hangi teşekkürün az geldiğini düşünüyor. En azından bize nabız verenler. Ve onlara mesajınız nasıl olacak? Yani acaba sandığa gitmeme durumları olur mu? O demokrasi bloğunu konsolide edebilecek misiniz? Buna ek olarak ta AK Parti de özellikle muhafazakar Kürtlere oynayacağının sinyalini verdi. Ne diyeceksiniz?" şeklindeki sorusuna İmamoğlu şu cevabı verdi:

Kürt vatandaşlarımdan hiç öyle bir olumsuzluk hissetmedim. Çünkü ben seçimden sonra da sokaklardaydım. Bir çok defa her alanda, her ortamda "bu memlekette bir olduğumuzu, hep bir arada olduğumuzu" söyledim. "Türk kökenli vatandaşımız kadar Kürt kökenli vatandaşımız da bu ülke için teminattır" dedim. Hiç kimsenin söyleyemeyeceği şeyleri söyledim. O bakımdan böyle bir olumsuzluk olduğunu düşünmüyorum. Zira HDP'ye oy veren bütün seçmenin direk oyunu isteyen ilk aday benim. Daha sonra bunu söyleyen rakiplerimiz oldu ama söyleyen ilk aday benim. O bakımdan böyle bir bağ sorunumuz yok. Zira ortaya koyduğumuz eşitlik fırsatları, özgürlük fırsatları, bu kentin fırsatlarını eşit bir şekilde yaşayanlarına dağıtma politikalarımız anlatırken herkesi kapsıyoruz. Benim öyle bir sorunumun olduğunu düşünmüyorum. Özellikle söylediğiniz manipülasyon çalışmaları, yani seçimden önce şirin gözükme vs. bu tür kavramları herkes gördü yaşadı. Özellikle Kürt vatandaşlarımın bu sürece ilişkin şahsımla ilgili kararlarının net olduğunu düşünüyorum. 

HDP İstanbul milletvekili Ahmet Şık'ın endişelerinden yola çıkan Şirin Payzın, "Önemli bir nokta var. Ahmet Şık. HDP'nin İstanbul milletvekili. Dedi ki HDP'nin tavrı kesindir. Biz demokrasi adına bir bileşen olarak bu mücadeleyi veriyoruz. Sonrasında konuşuruz nüansları. Ve şöyle bir tesbitte bulundu. Yalnız dedi 7 Haziran seçimlerinden sonra bu iktidarın (Ahmet Şık'kın sözleriyle söylüyorum) ne kadar kötüleşebileceğini hep birlikte gördük. Dolayısıyla bu ittifakımızı muhtemelen çatlatmaya çalışacaklardır. HDP'yi şeytanlaştırarak CHP'yi vurmaya çalışacaklar. CHP'nin bileşenleriyle arasını bozmaya çalışacaklar. Eğer durum böyle olursa buna hazır mısınız? Bir stratejiniz var mı? Çatlak oluşmaması için ne yapacaksınız? Böyle bir tehlike bekliyor musunuz?" şeklindeki sorusuna ise İmamoğlu'nun verdiği cevap şöyle oldu:

Öncelikle şunu söyleyeyim: Benden önce toplum buna hazır! Yani toplum özellikle son 7-8 yıl, darbe girişimi, seçimler, 5 yılda 7 seçim, bakın 8'yi yapacak İstanbul. Toplum çok deneyimli. O bakımdan kötü anlamda topluma yaşatılmak istenen her ne varsa, buna karşı bence olağanüstü bir savunma mekanizmasını biz siyasiler ve toplum geliştirecek. Yani buna karşı toplumu ve kendisini koruyacak bir mekanizması olacak diye düşünüyorum. Bizim en önemli dilimiz pozitif olmak. Yani bu ülkenin bağıran, çağıran ayrıştıran dilinden çektiği zararın herkes farkında. Dolayısıyla bizim bu dilimizin inanılmaz karşılık bulacağı ve bu tavrımızla beraber onların, kimin ne kötülüğe cesaret edecekse cesaret edemeyeceğini düşünüyorum. Zira aleyhlerine dönecektir.

İmamoğlu'nun konuşmasında öne çıkan diğer başlıklar:

  • YSK'nın 'iptal' kararına o akşam bir tepki vermem gerekiyordu. O akşam içimden gelenleri söyledim.
  • YSK'nın 7 üyesi Türkiye tarihine kötü insan olarak geçtiler. Ama ben onların çocukları, torunları için de demokrasi veriyorum
  • İstanbul asla kazanılmaz deniyordu. Kazansalar bile vermezler deniyordu. Ama kazandık. Neler yapabileceklerini biliyoruz. Tüm tedbirleri alacağız.
  • İstanbul'da tespit edilmesi gereken çok şey var. Üst yönetimdekiler bu 47 gün içerisinde İstanbul'un parasına, malına, mülküne zarar verecek hamle yapabilirler.
  • Abdullah Gül seçim sonrasında aradı, başarılar diledi. 367 açıklaması çok önemli. Karar vericilere görevlerini hatırlattı. AK Parti'de siyaset yapanlara, oy verenlere diyorum ki demokrasiye sahip çıkma adına oylarına talibim.
  • İş insanları konuşmak zorunda, korku olmaz, demokrasi hepimize lazım. Siyasetçiler kimseye haddini bildiremez, vatandaş had bildirir.
  • Binali Yıldırım'ın yerinde olsaydım kaybettiğim bir seçimi kaybettim derdim.