ENKS'den ABD'ye: Müzakereleri engelleyen taraf açıklansın

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) bir heyetin Rojava dosyasından sorumlu ABD’li diplomat David Bronstein arasında bir toplantı düzenlendiği, ENKS’nin diyaloğun önünde engel aolan tarafın ortaya çıkarmasını talep ettiği bildirildi.

ENKS'den ABD'ye: Müzakereleri engelleyen taraf açıklansın
ABD’de yönetim değişikliği ile birlikte Rojava’da Kürt-Kürt diyaloğu ABD’nin sahadaki diplomatlarını değiştirmesi ile durdurulmuştu. Bu süre zarfında ENKS’nin Rojava’daki ofislerine saldırılar oldu, PYD’li yetkililerden müzakere sürecini zora sokacak türden açıklamalar yapıldı.
 
BasNews’e konuşan isminin açıklanmasını istemeyen Rojavalı bir Kürt kaynak, Rojava’da Kürt birliği dosyasından sorumlu David Bronstein’in geri dönmesi ile birlikte geçtiğimiz Pazar günü ENKS heyeti ile bir araya geldiğini söyledi. Kaynak David Bronstein görüşmede, Biden yönetiminin iki taraf arasındaki diyaloglara verdiğini dile getirdiğini kaydetti.
 
Kürt kaynağa göre, görüşmede ENKS heyeti, diyalogların koşulsuz sürmesinden yana olduklarını ancak Kürt-Kürt müzakerisini engelleyen partinin tespit edilmesini talep etti.
 
ENKS, müzakerelerin diğer tarafında yer alan Kürt Ulusal Partileri Birliği (PYNK) heyeti başındaki Aldar Xelil’in “saldırgan” açıklamalarıyla Kürt-Kürt müzakerelerine zarar verdiğini ve özür dilemediğini kaydetti. Ayrıca, Xelil’in Roj Peşmergeleri ve ENKS aleyhinde açıklamaları nedeniyle müzakerelerde ilerleme kaydedilmediği yönünde ABD’li diplomatı bilgilendirdi.
 
 ENKS’ye yakın kaynak, Kürtler arası diyaloğa ciddiyetle yaklaştıklarını müzakereler için bir takvim belirlenmesi gerektiğini ABD’li diplomata aktarıldığını dile getirdi.
 
Kaynak, Kürt-Kürt diyaloğu dosyasından sorumlu ABD’li diplomat David Bronstein’in sözkonusu talepleri not aldığını, PYNK tarafıyla da görüştükten sonra kendilerine geri döneceğini söylediğini belirtti.
 
Rojavalı kaynak, PYD’ye bağlı asayiş güçlerinin en son Ölümsüz Barzani’yi anmaya katılanları gözaltına alınması ve taciz edici yaklaşımların da kendilerine iletildiğini ifade etti.
 
ABD’li diplomatın yeniden sahaya dönmesinin umut verici olduğunu belirten kaynak, ABD’nin müzakerelere garantör olmasının önemine dikkat çekti.