Aldar Halil: 'Onlar Peşmerge değil çetedir!'

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Halil, ENKS’yi “KDP’nin uzantısı” şeklinde değerlendirerek, “Biz onlara; ‘şimdiye kadar düşmanla çalışıyordunuz. Eğer gelip bu yönetime dâhil olmak istiyorsanız bu aslında iyi bir gelişmedir’ dedik” ifadelerini kullandı.

Aldar Halil: 'Onlar  Peşmerge değil çetedir!'

PKK’ye yakınlığı ile bilinen Özgür Politika sitesine konuşan Aldar Halil, Rojava’da Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasındaki görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Ulusal birlik, mücadelenin gelişmesi ve yüzyıldır mücadele eden halkımız için kazanımlar elde etme açısından şüphesiz çok önemli bir gelişmedir” diyen Halil, “Bu birliğe katılmak isteyenlerin bazı konularda net olması gerekiyor. Rojava Kürdistan’daki Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) özellikle 2014 yılından itibaren Kuzey-Doğu Suriye yönetimi içerisinde yerlerini alıyor ve ortak çalışma yürütüyor ancak bir taraf eksik kalmıştı: Başurê Kürdistan’daki KDP’nin uzantısı ve destekçileri olan ENKS partileri” ifadelerini kullandı.

“Ulusal birlik değil bazı partilerin ittifakı olarak adlandırabiliriz”

PYNK ve ENKS arasındaki görüşmeleri genel olarak  “ulusal birlik değil bazı partilerin ittifakı” olarak adlandıran Halil, “Birlik dışında kalan bazı partilerin ittifakıdır. Bu partilerle bir süredir görüşmeler ve çalışmalar yürütülüyor. Özellikle bu çalışmalar 8 aydan fazla süredir devam ediyor. Adımlar atıldı, siyasi konularda ortak görüşlerimiz ortaya çıktı. Siyasi konularda çıkarılması gereken ortak görüşleri ortaya koyduk. Onun dışında Rojava’da Kürt merciinin olması için bazen birlikte kararlar verelim, diyalogumuz olsun, ortak çalışmalarımızı yürütelim konularında da anlaştık” diye konuştu.

“Projemizdeki bazı kavramlarda da ortak görüşe sahip değiliz”

ENKS’nin öne sürdüğü şartların Rojava yönetini bozduğunu savunan Halil, “Ortada bir durum var ve anlaşarak onu güçlendirelim’ geliyor ancak onlar ‘Yok, sizinle anlaşmamız için mevcut olanları bozun’ diyorlar. Örneğin öz savunma görevini ve anadilde eğitim sistemini durdurmak, eşbaşkanlık sistemini de değiştirmek istiyorlar. Hatta projemizdeki bazı kavramlarda da ortak görüşe sahip değiliz. Onlar Demokratik Ulus’u fazla önemsemiyor” ifadelerini kullandı.

“Şimdiye kadar düşmanla çalışıyordunuz”

ENKS’nin yönetime dâhil olmak istediğini ifade eden Halil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de bunu çok iyi bulduğumuzu söyledik. ‘Şimdiye kadar düşmanla çalışıyordunuz, Türk devleti maşasındaki ve büyük ölçüde Müslüman Kardeşler’den oluşan Suriyeli muhalifler koalisyonunun tarafı oldunuz. Siz bu cephedesiniz. Eğer gelip bu yönetime dâhil olmak istiyorsanız bu aslında iyi bir gelişmedir’ dedik. Ancak bunun bazı şart ve kuralları da vardır. Gelip bu yönetime dâhil olmak istiyorsan seçimler yapılmalıdır. Hep birlikte seçime gidelim, böylece yönetime dâhil olun, dedik. Onlar seçim olmadan yönetime dâhil olmakta ısrar ediyor. Hatta biz onlara bazı yerlerde kendi üyelerinizi çalışmalara alabilirsiniz ancak tamamını kabul etmiyoruz, dedik. Onlar bunu da kabul etmiyor. Yönetimi yarı yarıya paylaşmak istiyorlar. Seçimsiz ve yarı yarıya kabul edilemez. Bunun için bu tartışmalar şimdilik durdu.”

“Rojava’da askeri görev yürütmeleri mümkün değildir”

Taraflar arasındaki bir sonraki görüşmelerde Roj Peşmergelerinin Rojava’a dönüşü konusunun gündeme geleceğini ifade eden Aldar Halil, “Onlar aslında Peşmerge değil çetedir. Türk devleti elinde çete olmuşlar. Nerede isterlerse onları kullanıyorlar. Şengal’de YBŞ güçlerine saldırdıklarında onlar aracılığıyla saldırıldı. Başûrê Kurdistan yolunu kapatmak istediklerinde Güney Kürdistan peşmergeleri değil onlar gönderilip yol kapatıldı. Yine Metina ve Gare’de gerillanın üzerine gönderilen güçler onlardı. Çete faaliyetleri yürütenlerin Rojava’da askeri görev yürütmesi mümkün değildir” dedi.

PYD’li Halil, ABD’nin Suriye temsilcisinin seçimler nedeniyle ülkesine gittiği için görüşmelerin henüz başlamadığını söyledi.

Rudaw