İlham Ahmed'den WHO ve Şam’a eleştiri

İlham Ahmed'den WHO ve Şam’a eleştiri

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Başkanı İlham Ahmed, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Şam’a salgın konusunda Rojava’ya corona ile mücadelede verdikleri sözleri tutmadıklarını ve bu konuda her iki tarafa eleştiriler yönelterek, görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini açıkladı.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılarak 2 milyona yakın kişiyi enfekte eden coronavirüs (Covid-19) salgını, tehlike olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bir çok yere tıbbi destek vermeye devam ediyor ancak henüz Rojava’ya yardım yapılmadığına MSD Başkanı İlham Ehmed dikkat çekerek, bu konuda sorumluluklarını yerine getirmelerini istedi. İlham Ehmed, Şam hükümetinin de gerekli yardımı yapmadığını ve aksine Qamişlo havayolunu açık tutarak salgın riskini artırdığını ifade etti.

Konuya ilişkin  açıklamalarda bulunan MSD Başkanı İlham Ahmed, olası bir salgın durumunda yaşanacak bir felaketten, sorumluluklarını yerine getirmeyen WHO ve Suriye hükümetinin sorumlu olacağı uyarısında bulundu.

WHO’ya tepki

WHO’nun Özerk Yönetim kurumlarıyla da ilişki içinde olduğunu belirten İlham Ehmed, bölgelerine sıradan yardımların yapıldığını kaydederek “Bildiğiniz gibi, bu tür örgütler daha çok Suriye merkezi hükümetiyle ilişki kuruyorlar. Bu hükümetlerin kararlarını gözetiyorlar. Bizce böyle bir mekanizma yetersizdir ve doğru değildir” dedi.

WHO’nun Özerk Yönetim için coronavirüsün tespit edildiği bazı cihazları verme kararı aldığını bildiklerini ancak şimdiye kadar bunların verilmediğini ifade eden İlham Ehmed, “Ancak buna karşın Suriye hükümeti ve bölgedeki diğer bazı gruplara bu cihazlar verilmiş durumda. Tabi bu siyasi bir karar olarak da değerlendirilebilir. Oysaki doğru olan bu tür insani durumların siyasete malzeme edilmemesidir. Tabii ki bu bir eleştiri konusudur. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler ve WHO kararlarını bir kez daha gözden geçirmelidirler” diye konuştu.

Koalisyon ve Rusya’dan da henüz destek yok

İlham Ehmed yaptığı açıklamada, uluslararası koalisyonla ve Rusya ile de sürekli irtibat halinde olduklarını ve şimdiye kadar ne koalisyondan ne de başka bir yerden herhangi bir sağlık yardımının gelmediğini ifade ederek şunları belirtti: “En azından virüsü tespit edecek test kitleri gönderilmeliydi. Çünkü virüs taşıyanlar tespit edilemez ve hastalık bölgeye yayılırsa büyük bir felakete yol açabilir. Bu tür bir duruma mahal vermemek için uluslararası koalisyon güçlerine, bölgeye gereken tıbbî desteği sunmaları için çağrı yapıyoruz.”

Şam yardım etmiyor

İlham Ehmed ayrıca Suriye hükümetinin de mevcut durumu göz önünde bulundurması bölgeyi salgın tehlikesinden koruması gerektiğini kaydetti. Özerk Yönetim ile Suriye hükümetinin Sağlık Bakanlığı arasında bir koordinasyonun olduğunu fakat pratikte bu koordinasyona ilişkin herhangi bir sonuç ortaya çıkmadığını dile getiren İlham Ahmed, “Şam yönetimi test için gönderilen şüpheli vakalara ilişkin herhangi bir aktarımda bulunmamış, bununla birlikte havayolu ulaşımını durdurmamıştır. Seyahat yasağına ve bu yasağa rağmen, dışarıdan gelenlerin karantinaya alınması kararına rağmen Şam’dan çok sayıda yolcu Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine gelmiştir. Yani Suriye hükümeti bu konuda işbirliğine yanaşmıyor. Şimdiye kadar hiçbir sorumluluk üstlenmedi ve bugüne kadar gösterdiği tutum, salgının bölgede yayılmasına neden olabilecek düzeydedir” dedi.

İlham Ehmed Şam da dahil olmak üzere birçok tarafın salgınını başka bir tarafa baskı aracı olarak kullanmaya çalıştığına dikkat çekti.